Gemeente Ermelo


Bladluisbestrijding met lieveheersbeestjes

Adalia Bipunctata De gemeente zet lieveheersbeestjes in om de strijd aan te binden met bladluizen. Deze biologische en milieuvriendelijke bestrijding van bladluis wordt in de Stationsstraat toegepast. Komende weken worden in de lindebomen zakjes gehangen met larven van het lieveheersbeestje.

Overlast bladluizen
De bladluizen zorgen vaak voor overlast. Ze scheiden een kleverige substantie af, honingdauw genoemd. De luizen zuigen sap uit de bomen, benutten de eiwitten en scheiden de overtollige suikers af.. Deze honingdauw geeft veel viezigheid en zorgt voor gladheid op de stoep.

Natuurlijke vijand
Lieveheersbeestjes zijn de natuurlijke vijand van bladluizen. De larven van het inheemse tweestippelig lieveheersbeestje (Latijnse naam: Adalia bipunctata) zijn dol op allerlei soorten luizen. Omdat larven niet weg kunnen vliegen blijven zij in de boom. Uiteindelijk worden de larven volwassen lieveheersbeestjes en kunnen ze wegvliegen, echter bij voldoende voedsel (luizen) blijven ze. Een volwassen lieveheersbeestje eet ongeveer 100 bladluizen per dag.

Voor vragen kunt u contact opnemen met de heer Cees Barneveld van de afdeling Openbare Werken via telefoonnummer (0341) 56 73 88.