Gemeente Veldhoven


Persbericht nummer: 2010.057 12 mei 2010

Ondernemers komen niet tot gezamenlijke oplossing; nieuw voorstel aan de raad Roulatiesysteem voor zondagsopening supermarkten

Om het jaar mogen twee andere supermarkten hun deuren op zondag tussen 16.00 en 24.00 uur openen. Een loting gaat bepalen welke supermarkt wanneer open mag zijn, te beginnen op 1 juli 2010. Dat is de kern van het voorstel dat het college aan de raad voorlegt op 27 mei.

Aanleiding voor dit nieuwe voorstel van het college is de discussie tijdens de raadsbijeenkomst op 20 april. De raadsfracties konden zich niet vinden in de oplossing die het college voorstelde: de ontheffingen zouden gaan naar winkels in het City Centrum. Het college baseerde zich hierbij op de detailhandelsstructuurvisie, die het City Centrum noemt als hoofdwinkelgebied. Omdat de gemeente slechts twee ontheffingen mag verlenen, stuitte dit op bezwaren van de andere supermarkten. Er zijn momenteel vijf supers die op zondag open willen.

De fracties verzochten het college om met de ondernemers te overleggen over een andere oplossing. Mocht dit niet lukken, dan zou een roulatiesysteem uitkomst kunnen brengen. Met als doel: beter recht doen aan de concurrentiepositie van de Veldhovense supermarkten. Omdat de ondernemers niet tot een voorstel gekomen zijn, heeft het college een roulatiesysteem uitgewerkt. Dit systeem is opgenomen in de nieuwe verordening Winkeltijden.

Roulatiesysteem
Als de raad instemt met het roulatiesysteem, dan gaat dit in op 1 juli 2010. Dat is de einddatum van de huidige ontheffingen. Alle geĂŻnteresseerde ondernemers kunnen in aanmerking komen. Per jaar krijgen twee supermarkten toestemming om op zondag open te zijn; dit gebeurt in een door loting bepaalde volgorde. Bij een positief besluit vindt deze openbare loting plaats op vrijdag 28 mei, onder toezicht van een notaris.

Het eerste jaar zijn supermarkten 1 en 2 aan de beurt, het tweede jaar 3 en 4, het derde jaar 5 en 1. Als er nieuwe aanvragen komen, dan sluiten deze achteraan. Als een supermarkt twee keer zijn deuren gesloten houdt op zondag, dan trekt het college de ontheffing in en mag de volgende ondernemer voor een jaar aanschuiven. Dit kan ook gebeuren als er klachten komen uit de wijk waar de winkel ligt.

De ontheffing is bedoeld voor winkeliers die hoofdzakelijk eet- en drinkwaren verkopen. Zijn er nog Veldhovense ondernemers die mee willen doen aan de loting, dan kunnen ze een ontheffing aanvragen. Deze aanvraag moet uiterlijk woensdag 26 mei 2010 binnen zijn bij het team VH&T.