Milieudienst Rijnmond

DCMR Milieudienst Rijnmond voorbereid op de Wabo

17.05.2010 11:00
DCMR communicatie en informatie

De inwerkingtreding van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) is gepland op 1 juli 2010.

De omgevingsvergunning vormt een belangrijk onderdeel van de Wabo. De omgevingsvergunning integreert de procedures van een groot aantal vergunningen, ontheffingen en meldingen op het gebied van de fysieke leefomgeving.

De omgevingsvergunning maakt het voor bewoners en bedrijven mogelijk om via één overzichtelijke procedure en bij één bevoegd gezag toestemming aan te vragen voor activiteiten op het gebied van bouwen, wonen, ruimte, natuur en milieu.

Het is vooral een proceswet, die de procedures van de verschillende wetten vereenvoudigt en op elkaar afstemt. De afzonderlijke wetten (bijvoorbeeld de Wet milieubeheer) blijven bestaan.

Om de omgevingsvergunningaanvragen te verwerken, heeft de DCMR het Wabo regiebureau opgericht. Het regiebureau gaat ook functioneren als helpdesk. Hiervoor komt op korte termijn een Wabo telefoonnummer.

Binnenkort organiseert de DCMR voorlichtingsbijeenkomsten over de Wabo voor milieuvergunningplichtige bedrijven in het Rijnmondgebied. Deze bedrijven worden hier spoedig voor uitgenodigd.

Mocht u als bedrijf nu al vragen hebben dan kunt u bellen met ons centrale DCMR nummer 010 - 2468000 en vragen naar het Wabo regiebureau. Uw Wabo gerelateerde vragen kunt u ook mailen naar wabo@dcmr.nl.

Heeft u als bewoner vragen, dan kunt u het beste contact opnemen met uw gemeente. Veel informatie is ook te vinden op
www.omgevingsvergunning.vrom.nl.