D66

maandag 17 mei 2010

Jeugdwerkloosheid op Europees niveau aanpakken

Marietje Schaake reageert op een ingezonden stuk van een kandidaat raadslid van de VVD uit Zoetermeer dat ervan overtuigd is dat jeugdwerkloosheid op lokaal niveau aangepakt moeten worden en niet op Europees niveau, zoals Schaake oppert.

lokaal versus Europees

Marc Rosier schrijft op 7 mei jl. in De Telegraaf dat jeugdwerkloosheid op lokaal niveau aangepakt moet worden. Hij doet dat in reactie op mijn aandringen bij de Europese Raad om stevige afspraken te maken in Europese landen, om ervoor te zorgen dat de jonge generatie niet nog meer lijdt onder bezuinigingen op onderwijs en werkloosheid.

contact

VVD-ers zoals Marc Rosier moeten hun huiswerk beter doen. Ze moeten meer contact hebben met hun Brusselse collega´s. Het is namelijk niet de eerste keer dat de VVD in Nederland zich afzet tegen Europese voorstellen die de VVD Eurofractie gewoon steunt. Een pleidooi voor bindende afspraken over investeren in de kenniseconomie werd door de Europese liberale fractie (ALDE), waar de VVD lid van is, gewoon gesteund.

bindende afspraken

Dat is heel logisch, omdat de basis van de EU, de interne markt, haar kracht is. Daarom moet er ook gezamenlijk over oplossingen voor grote uitdagingen zoals jeugdwerkloosheid worden gedacht. Doelen en afspraken hebben weinig zin als lidstaten zich er niet aan hoeven houden. Investeringen in kennis zijn de sleutel tot werkgelegenheid. Hierin moeten overheid en bedrijfsleven samen werken. Hoe hoger de opleiding, hoe minder kans op baanverlies. D66 wil iedereen een kans op een zo hoog mogelijke opleiding en op werk geven.

EU2020

De ervaring leert dat vrijblijvendheid niet werkt, ook de Nederlandse regering hield zich niet aan de Europese afspraak om 3% van het BNP in de kenniseconomie te investeren. Daarom zijn Europese afspraken nodig in de nieuwe strategie voor economisch groei en werkgelegenheid: EU2020. Vervolgens is er alle ruimte voor uitvoer op nationaal of lokaal niveau. Ook de jonge generatie in Zoetermeer profiteert hiervan.

Gezamenlijke aanpak

Hoewel veel economische ontwikkeling op lokaal niveau plaatsvindt, hebben we te maken met een wereldwijde economie. Ten opzichte van andere wereldspelers verliest Europa met de dag terrein. Zonder gezamenlijke aanpak en afspraken waaraan landen zich moeten houden winnen we de concurrentieslag niet. De invulling en uitvoer kan op nationaal en lokaal niveau, maar mag niet vrijblijvend zijn. Liberale jongeren uit heel Europa hebben inmiddels zelf de handen ineen geslagen en zoeken samen naar concrete oplossingen voor jeugdwerkloosheid.

Onderwijs onderwijs onderwijs

D66 wil ambitieus investeren in onderwijs als spil van de kenniseconomie. In de stemming in het Europees Parlement over bindende afspraken voor de Europese kenniseconomie en werkgelegenheid stemden PVV en Groen Links tegen. Voelt de heer Rosier zich bij een van beide clubs wellicht meer thuis dan bij zijn ´Eurofiele Liberale VVD collega´s´?