D66

maandag 17 mei 2010

Steun voor snelle invoering liberale wetgeving op BES-eilanden

D66-Eerste Kamerlid Hans Engels heeft tijdens het debat over de invoering van Nederlandse wetten op Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn steun uitgesproken voor snelle invoering van liberale wetgeving op de BES-eilanden. "Het homohuwelijk, euthanasie en abortus zijn op de eilanden en in deze regering met de nodige gevoeligheden omringd, toch moeten alle rechtsgenoten hierop een beroep kunnen doen," aldus D66'er Engels. Ook sprak Engels over een viertal constitutionele kwesties en pleitte hij voor een betere democratische legitimatie van de Rijksvertegenwoordiger.

Openbare lichamen

De BES-eilanden worden openbare lichamen en komen daarmee in een directe band met Nederland te staan, te vergelijken met een gemeente. "Hierdoor vallen ze straks ook onder de Nederlandse regering en wetgeving," aldus Engels. Dat betekent dat de liberale Nederlandse wetgeving op het gebied van euthanasie, abortus en homohuwelijk op de BES-eilanden zal gaan gelden. Volgens het Eerste Kamerlid moeten alle rechtsgenoten een beroep kunnen doen op deze verworvenheden en moet hiervoor geen lange overgangstermijn worden gekozen.

Lokaal bestuur

In constitutioneel opzicht sprak senator Engels onder meer zijn tevredenheid uit over de uitspraken van de regering dat artikel 1 van de Grondwet voor de bewoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba zal gaan gelden. `Toch moet er differentiatie in regelgeving mogelijk blijven bij sterk van Nederland verschillende omstandigheden. Ook wees Engels in constitutioneel opzicht op het belang van de lokale autonomie en pleitte hij voor een specifieke constitutionele grondslag om de deugdelijke inrichting van het lokale bestuur te waarborgen.

Democratisch tekort

Engels heeft kritiek op de aanstelling van de Rijksvertegenwoordiger. Hier zit volgens de D66'er een `democratisch tekort'. De Rijksvertegenwoordiger wordt namelijk benoemd door de minister van Binnenlandse Zaken. Dit stuit op kritiek van D66, aangezien de Rijksvertegenwoordiger over substantiële bevoegdheden beschikt. "Hoe zwaarder de bevoegdheden, hoe zwaarder de democratische grondslag van de aanstelling van een ambtsdrager moet zijn,"aldus democraat Hans Engels.

Lees hier de hele bijdrage van Hans Engels