Senternovem

12-05-2010 |

Ruim 75.000 vernieuwde energielabels afgegeven

Sinds 1 januari 2010 is het verbeterde en vernieuwde energielabel van kracht, dat bewoners en gebouwbeheerders of -eigenaren meer inzicht geeft in de energieprestatie. In de eerste vier maanden van 2010 zijn al voor 76.371 gebouwen labels afgemeld.

In totaal zijn nu voor woningen 1.649.480 labels afgegeven, waarvan 75.403 dit jaar - na de invoering van het verbeterde label. Voor de utiliteitsbouw staat de teller op 7.691 afgemelde labels, waarvan 968 dit jaar. Voor de u-bouw geldt dat nu 22 miljoen vierkante meter gebouwoppervlak is gelabeld - 1,7 miljoen m2 dit jaar.

Klachten
Sinds 1 mei is er een geschillencommissie voor energielabels. Woningeigenaren en gebouwbeheerders die ontevreden zijn over de kwaliteit van het label, moeten eerst contact opnemen met de energielabeladviseur voor overleg. Als de klacht niet naar tevredenheid wordt opgelost, kan een beroep worden gedaan op een speciaal klachtenloket: www.energielabelklachten.nl. Via dat loket komt de klacht terecht bij de Stichting Kwaliteitsborging Installatiesector (KBI) - verantwoordelijk voor de certificering in de installatiesector. KBI komt dan met een niet-bindend advies.

Geschillencommissie sinds 1 mei
Wie nog steeds ontevreden is over het verstrekte label, kan het geschil voorleggen aan de geschillencommissie voor energielabels. Deze commissie bestaat sinds 1 mei en is aangesloten bij de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken. De commissie telt vijf leden: een juridisch onderlegde voorzitter, twee leden uit de labelbranche en twee leden van consumentenorganisaties. Zij beoordelen de zaak opnieuw en doen een bindende uitspraak.

Factsheets voor professionals
Voor professionals die werkzaam zijn in de bouw- en woonsector vindt u via Publicaties van deze website een serie handige factsheets. Die sheets bieden in één oogopslag veel informatie over het label en de verplichtingen, én verwijzen professionals door naar handige instrumenten zoals de Energiesubsidiewijzer en de Energiebesparingsverkenner. Onder meer adviseurs, gebouwbeheerders en
-eigenaren, installateurs/aannemers en vinden op de site alle informatie over het verbeterde label. Woningbezitters en huurders kunnen voor meer informatie terecht op www.vrom.nl/energielabel. Wijzigingsdatum |

12-05-2010