Gemeente Edam-Volendam

Hoe gezond is Zaanstreek-Waterland?

Altijd al benieuwd geweest naar de gezondheid van de regio Zaanstreek-Waterland of de gemeente waarin u woont? Vanaf nu is deze informatie in tabelvorm terug te vinden op de website van GGD Zaanstreek-Waterland (www.ggdzw.nl à publicaties à gezondheidsmonitor ZW).

De informatie is afkomstig uit het onderzoek onder volwassenen (19 tot 65 jaar) en senioren (65+) dat in het voorjaar van 2009 is gehouden. Het tabellenboek is in eerste instantie bedoeld voor ambtenaren en beleidsmakers, maar ook anderszins geïnteresseerden kunnen er veel informatie in terug vinden. Onderwerpen die aan bod komen zijn lichamelijke en psychische gezondheid, leefstijl (overgewicht, alcoholgebruik, bewegen etc.), maar ook wat inwoners vinden van hun leefomgeving.

Als voorbeeld noemen we hier het onderwerp `ervaren gezondheid'. Hoe ervaren inwoners van Zaanstreek-Waterland hun eigen gezondheid? Het bijgevoegde plaatje geeft een indruk van de informatie die in het tabellenboek te vinden is. Te zien is dat de 19- tot 65-jarige inwoners van Waterland, vergeleken met de rest van de regio, het meest positief zijn over hun gezondheid (94% ervaart de gezondheid als goed tegenover 88% in de regio). Onder de 65-plussers, ervaren inwoners van Beemster en Waterland vaker een goede gezondheid dan de overige inwoners van deze leeftijd in de regio (Beemster: 81%, Waterland: 77% en de regio: 70%).

Met het ouder worden, neemt de ervaren gezondheid af. Van de 85-plussers ervaart ruim de helft de eigen gezondheid als matig of slecht. Ook opleiding doet er toe. Laagopgeleiden ervaren vaker een matige of slechte gezondheid dan hoogopgeleiden. Bij de senioren is ook een verschil waar te nemen tussen stads- en plattelandsbewoners, 33% van de stadsbewoners ervaart de gezondheid als matig of slecht tegenover 25% van de plattelandsbewoners.

De resultaten uit het onderzoek zullen door de gemeenten en de GGD gebruikt worden voor de ontwikkeling van regionaal en lokaal gezondheidsbeleid.