Schaalvergroting in waterketen kan 550 miljoen per jaar opleveren

17/05/2010 13:01

Vitens N.V.

Vitens jaarcijfers 2009: 17 miljoen euro besparing door schaalgrootte Vitens


- Winst 2009: euro 25 miljoen bij euro 445,9 miljoen omzet (2008: 28,6 / 450,3)


- Efficiencywinst over 2009 door fusie 2006: 17 miljoen euro


- Solvabiliteit blijft op peil / Eigen Vermogen groeit


- Pleidooi voor scheiding tussen uitvoering en toezicht afvalwaterverwerking


- Huidige versnipperde organisatie rond water kost huishoudens euro 550 miljoen per jaar extra

Utrecht, 17 mei 2010 - Drinkwaterbedrijf Vitens schreef in 2009 bij een omzet van euro 445,9 miljoen (2008: 450,3) een positief resultaat van euro 25 miljoen (2008: 28,6). Het bedrijf hield daarbij de solvabiliteit met 21% op het peil van 2008. Het eigen vermogen nam in het boekjaar toe tot euro 353,8 miljoen (2008: 342,1). Rik van Terwisga, bestuursvoorzitter van het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland over de jaarcijfers 2009: "In het afgelopen jaar heeft Vitens laten zien dat we ondanks de financiële storm een robuuste publieke onderneming zijn. Bij wederom gelijkblijvende tarieven, hebben wij onze belofte om de investeringen te intensiveren gestand gedaan. In 2009 namen de investeringen met ruim euro 30 miljoen euro toe tot een niveau van euro 115,5 miljoen. Ook voor 2010 verwachten wij dit hoge investeringsniveau te handhaven, zonder de tarieven te verhogen."


- Betere organisatie waterketen: besparing van euro 550 miljoen per jaar mogelijk

Van Terwisga pleit verder voor een integratie van alle betrokken organisaties bij de waterketen. "Met 500 partijen is de waterketen in ons land nu zeer inefficiënt georganiseerd. Als we nu stappen zetten om rioolbeheer, afvalwater- en drinkwaterzuivering vanuit het oogpunt van de klant in één hand te geven kan in 2020 voor heel Nederland zo'n euro 550 miljoen per jaar aan efficiencyvoordeel worden behaald. Met andere woorden: we kunnen dan elk huishouden minimaal euro 75 per jaar besparen. Op korte termijn wil ik daarover in gesprek met partners om de eerste stappen in deze richting te zetten."


- Ook andere voordelen van integratie waterketen

Vitens ziet ook verdere voordelen van een nadere samenwerking. Van Terwisga: "Het waterlandschap zal de komende tien jaar sterk veranderen. Nieuwe technologie maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat er miniwaterketens op huishoudenniveau ontstaan. Wij voorzien dat op termijn dit leidt tot een reductie van het drinkwaterverbruik met zo'n 25%. Dit heeft dan een enorme impact op de investeringen in infrastructuur en het vraagt om een geïntrigeerd assetmanagement op waterketenniveau. Combineer dat met een efficiëntere bedrijfsvoering, dan houden we tijd én geld over die we kunnen investeren in verduurzaming achter de watermeter. Dan kan er meegedacht worden met de klant én hen beter bedienen, ook achter de watermeter. De kennis, kunde, ervaring en technologie die wij hiermee ontwikkelen kunnen we dan weer inzetten bij onze non-profit activiteiten in ontwikkelingslanden en als Nederlands exportproduct in de markt zetten."


- Discussie toekomst waterschappen

Van Terwisga doet zijn uitspraken mede in het licht van de huidige discussie over de toekomst van de waterschappen. "Ik ben een groot voorstander van het advies van de Commissie Kalden op dit punt. De Commissie Kalden, één van de commissies die voorstellen t.b.v. de brede heroverwegingen uitwerkten, bepleit ook het op afstand plaatsen van uitvoeringsorganisaties waarin riolering en afvalwaterzuivering integraal worden aangepakt en waarbij ook drinkwaterbedrijven nauw worden betrokken. Liever vandaag dan morgen wil ik dit in gang gaan zetten. De bestuurlijke laag uit de uitvoering vlechten kan snel: daar is geen wetswijziging voor nodig. Vitens is van mening dat samenwerking met de drinkwaterbedrijven niet kan wachten totdat de integratie van riolering en afvalwaterzuivering is afgerond. Daarmee zouden kansen voor een zeer aanzienlijke besparing op maatschappelijke kosten te lang onbenut blijven."


--- Einde bericht ---





http://www.vitens.nl/jaarverslag