Gemeente Winterswijk


Bezuinigingen op kosten bedrijfsvoering

Dienstverlening aan inwoners blijft op peil

Het nieuwe college van de gemeente Winterswijk heeft ingestemd met een voorstel om een aantal gemeentelijke taken te schrappen. Het college ziet dit als een richtinggevend besluit om de bezuinigingen per programma te realiseren. In opdracht van de raad moet er ¤ 1,1 miljoen bezuinigd worden op de bedrijfsvoeringkosten. Dit kan niet gerealiseerd worden met alleen efficiencymaatregelen en de kaasschaafmethode. Het gewijzigde takenpakket moet een inkrimping van het personeelsbestand opleveren van twintig formatieplaatsen. De gemeente anticipeert per direct op de nieuwe situatie met taakverschuivingen en herscholing van mensen. Het college heeft hiermee het besluit van het vorige college overgenomen.Wanneer gaan de bezuinigingen als zodanig in?

De dienstverlening aan de inwoners blijft zo veel mogelijk buiten schot. Bij de takenselectie heeft het college geprobeerd om financiële risico's als gevolg van de takenbeperking te vermijden. Algemeen geldt dat de bezuinigingsruimte ligt in de niet-wettelijke taken. Binnen de wettelijke taken wordt nog wel gekeken of er nog efficiëntiewinst te behalen is.

Bezuinigingen
Er wordt geen nieuw beleid meer ontwikkeld, tenzij dit wettelijk verplicht is. Bij de uitvoering van beleid richt de gemeente zich zoveel mogelijk op een regierol. Samenwerking met andere gemeenten leidt naar verwachting tot een besparing van drie formatieplaatsen. De ambtelijke inzet bij adviescommissies wordt beperkt. Ook hebben de bezuinigingen tot gevolg dat de gemeente geen of minder ondersteuning zal bieden bij externe initiatieven zoals bijvoorbeeld initiatieven vanuit de toerismebranche, Regio Achterhoek of muziekevenementen.

Verdere bezuinigingen zijn onder meer: het opheffen van één managersfunctie en de bezuiniging op interne personeelsvoorzieningen zoals het personeelsblad. Op het gebied van stedelijke vernieuwing worden verzoeken rondom de Wet ruimtelijke ordening meer dan voorheen in mandaat afgehandeld. Door de bezuinigingen zullen er ook minder projecten onder handen worden genomen.

Op korte termijn gaat binnen de gemeente het zaakgericht werken van start: zaken worden via één systeem stapsgewijs de verschillende afdelingen doorgeleid en centraal vastgelegd. Deze efficiënte en transparante werkwijze levert urenvoordeel op omdat het een versnelling van werkprocessen mogelijk maakt. Het vormt daardoor ook een stap voorwaarts binnen de gemeentelijke dienstverlening. Wel wordt de vormgeving van het burgerjaarverslag versoberd en wordt de nieuwsrubriek van de gemeente minder omvangrijk.

De gemeente reageert per direct op de nieuwe situatie met taakverschuivingen en herscholing van mensen. Dit om te voorkomen dat uitstroom van medewerkers ertoe leidt dat blijvende taken niet voortgezet worden.

Aanleiding
Door stijgende kosten, stijgende rentelasten door investeringen en een afnemende algemene uitkering moest de gemeente eind vorig jaar tijdens de behandeling van de meerjarenbegroting 2010 - 2013 forse bezuinigingsmaatregelen vastleggen. Het college heeft daarbij van de gemeenteraad een taakstelling gekregen om binnen vier jaar ¤ 1,1 miljoen te bezuinigen op de kosten voor bedrijfsvoering. De personeelslasten dragen voor 75% bij aan de bedrijfsvoeringkosten. De andere kosten liggen in huisvesting, automatisering en andere facilitaire kosten. Deze kosten zijn in tegenstelling tot de personeelslasten moeilijk te beïnvloeden. De taakstelling komt in feite dan ook neer op een bezuiniging van ¤ 1,1 miljoen op het personeelsbestand.