MBO raad

VNG en MBO Raad publiceren servicedocument: partners in participatie

17-05-2010 - 'Gemeente en roc: partners in participatie' is het servicedocument dat de VNG samen met de MBO Raad heeft ontwikkeld. Met deze publicatie willen zij gemeenten en roc's ondersteunen om gezamenlijk te komen tot een geïntegreerde, samenhangende aanpak en uitvoering van het participatiebeleid en regionaal arbeidsmarktbeleid.

Integrale visie op participatie
Gemeenten zijn bezig om een integrale beleidsvisie op participatie en regionale arbeidsmarktvraagstukken te vertalen naar een optimale uitvoering. In de roc's vinden ze daarvoor een belangrijke samenwerkingspartner. De roc's hebben de ideale infrastructuur `in huis' om educatie, onderwijs en arbeidsmarkt te integreren.

Daardoor zijn roc's in staat verbindingen te maken tussen kwalificerend onderwijs, inburgering, activering, re-integratie en het bedrijfsleven. Nauwe samenwerking met andere partijen in de regio, als werkgevers, zorginstellingen en welzijnsorganisaties, is daarbij van groot belang.

Natuurlijke partners
De gemeenten en roc's zijn dus natuurlijke partners voor samenwerking op het gebied van participatievraagstukken. Het is daarom belangrijk dat zij van elkaar weten wat ze van elkaar vragen en aan elkaar te bieden hebben.

Dat vraagt van gemeenten om een heldere visie op een integraal participatiebeleid. En van roc's dat zij laten zien wat ze kunnen bieden en wat er bij hen mogelijk is.

Handreiking voor samenwerking
Met dit gezamenlijke servicedocument willen de VNG en MBO Raad aanknopingspunten bieden om deze samenwerking verder vorm te geven. Daarbij roepen we gemeenten en roc's op elkaars mogelijkheden optimaal te benutten door het versterken van de onderlinge samenwerkingsrelatie. Door blijvend in elkaar te investeren helpen we burgers in de regio op weg om hun bijdrage te leveren in de samenleving.

Deze publicatie is alleen te downloaden (als pdf):

Download gehele publicatie 'Partners in participatie'

Download samenvatting 'Partners in participatie'

Meer informatie
Marije Hulsbosch, perswoordvoerder: 0348-75 35 38 / 06-50 27 26 73 of m.hulsbosch@mboraad.nl.

Bron/Auteur: Webredactie