Gemeente Utrechtse Heuvelrug


College van plan bedrijventerrein Hoek te kopen voor herstructurering

Het college van de gemeente Utrechtse Heuvelrug is voornemens om het bedrijventerrein van Hoek Beheer BV aan de Engweg 8-14 in Driebergen-Rijsenburg aan te kopen.

Hoek BV heeft op deze locatie een bedrijf voor taxi- en personenvervoer met een wasstraat en tankinstallaties voor de verloop van motorbrandstoffen, waaronderook "LPG ".

Voor de beoordeling van de veiligheidsrisico's door de opslag en verkoop van LPG zijn de bestaande rekenmethoden geactualiseerd. Geconstateerd is, dat de oriëntatiewaarde van het groepsrisico op basis van een aantal aannames nu al in aanzienlijke mate wordt overschreden. Het handhaven van de huidige situatie wordt door het college uit een oogpunt van veiligheid niet langer verantwoord geacht.

Daarnaast speelt mee, dat handhaven van de huidige situatie met zich meebrengt, dat binnen een contour van 150 meter van een vulpunt van een LPG-station geen nieuwe bouwactiviteiten mogen worden ontwikkeld, tenzij de gemeente bereid de juridische gevolgen en risico's voor haar rekening te nemen. Dit heeft gevolgen voor de ontwikkeling van een deel van het bestemmingsplan Lange Dreef en de plannen voor de realisering van de kopbebouwing aan de bestaande galerijflats aan de Lange Dreef. Eventuele nieuwe ontwikkelingen voor de toekomst voor het centrumgebied van Driebergen worden hierdoor ook belemmerd. Alles afwegende en na onderzoek van tal van alternatieven, heeft het college geconcludeerd dat bedrijfsbeëindiging ter plaatse de beste oplossing is.

Met Hoek beheer BV is overeenstemming bereikt over de aankoop van het bedrijfscomplex. Hierbij is overeengekomen dat Hoek per 1 juli 2011 de LPG-activiteiten definitief beëindigt aan de Engweg. De overige activiteiten kunnen uiterlijk tot 1 juli 2015 doorgang vinden. De gemeente zal in gezamenlijk overleg met Hoek zoeken naar een vervangende locatie in de gemeente of in één van de gemeenten in de buurt. Op de nieuwe plek kan het bedrijf worden voortgezet als taxi- en personenvervoerbedrijf met wasstraat.

De gemeente is van plan het gebied te herontwikkelen met een woonbestemming. Met de woningcorporatie Heuvelrug Wonen zijn besprekingen aan de gang om te zoeken naar de haalbaarheid van een combinatie van de bouw van woonzorgeenheden in de sociale huur met ruime appartementsgebouwen in de vrije sector, voor bijvoorbeeld vitale ouderen. Bij de verdere planontwikkeling geldt als voorwaarde, dat de uiterlijke verschijningsvorm van de monumentale gebouwen niet mogen worden aangetast.

Ook de provincie Utrecht heeft zich in principe bereid verklaard een substantiële bijdrage te verstrekken in de saneringskosten van dit milieuhinderlijk bedrijf en de herontwikkeling tot woongebied. Het voorstel om tot aankoop van de percelen van Hoek BV in Driebergen over te gaan wordt in juni voor goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.