Politie Zaanstreek-waterland

Cruise Control: aandacht voor noodlottig verkeerongeval op Texel

Regio , 17-05-2010 o In Cruise Control, het verkeersprogramma dat sinds vorige maand te zien is bij RTV Noord-Holland, wordt donderdag 20 mei aandacht besteed aan het verkeersongeluk op Texel waarbij de 17-jarig Afira Hof om het leven kwam.

In juli 2008 werd een aanrijding met een drankrijder haar fataal. In de televisie-uitzending aandacht voor deze gebeurtenis. Gesprekken met haar ouders en de agent die de aanhouding verrichtte.

De man die het ongeluk veroorzaakte, reed die middag rond op Texel, samen met een vriend. Ze hadden te veel alcohol genuttigd en waren overmoedig, want er werd veel te hard gereden. In een bocht aan de Krimweg ging het mis. De man had zijn auto niet meer onder controle en de achterkant van de auto slipte weg. Afira Hof fietste op dat moment op het fietspad en kon een botsing niet voorkomen. De auto raakte haar zo hard dat ze het weiland werd ingeslingerd, waar ze ter plekke overleed aan haar verwondingen. Een trauma voor haar familie en vrienden. Die dronken automobilist beseft niet wat hij allemaal kapot heeft gemaakt, treurt mevrouw Hof. Ons leven is verwoest. We proberen op de ruïne van ons vorige leven een bestaan op te bouwen. Dit gaat maar moeizaam. We missen haar nog elke dag.

Afiras verhaal is helaas niet uniek. Dit soort vreselijke ongevallen gebeuren tientallen keren per jaar. Alcohol in het verkeer eist per jaar, landelijk ruim 150 levens. In Noord-Holland vinden jaarlijks honderden aanrijdingen plaats waarbij alcohol een rol speelt.

Daarom willen de makers van het tv-programma meer aandacht voor de gevolgen van alcohol in het verkeer.

Cruise Control wordt gemaakt met medewerking van de vijf
Noord-Hollandse politiekorpsen. In twaalf afleveringen wordt (het werken aan) de verkeersveiligheid in de provincie belicht. Onderwerpen zijn onder andere onveilige verkeerssituaties, remweg, ongevalanalyse en de nasleep van alcoholgebruik in het verkeer. Alcohol in het verkeer is een wekelijks terugkerend item.

Doel is om de kijker bewust te maken van veilig rijden. Met als doel meer veiligheid op de Noord-Hollandse wegen! Mevrouw Hof roept iedereen op, met: Voel de hand van Afira op je schouder als je gedronken hebt en als je achter het stuur wilt stappen. Je bent een echte held als je besluit niet te rijden met drank op.

Cruise Control wordt elke donderdag om 17:30 uur uitgezonden op RTV N-H en wordt daarna bijna elk uur herhaald. Uitzending gemist? Kijk op www.cruisecontrol-tv.nl.