Nederlandse Publieke Omroep

Samenwerking publieke omroep & culturele instellingen Op 27 april organiseerden de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), het Ministerie van OCW en de Cultuurformatie in de IJ-kantine in Amsterdam een gezamenlijke werkconferentie over de mogelijkheden van samenwerking tussen omroepen en culturele instellingen. De bijeenkomst was met name bedoeld voor mensen die binnen de omroepen of in het culturele veld betrokken zijn bij het uitdenken en uitvoeren van samenwerkingsprojecten.

De middag stond onder leiding van Hans van Beers, die zowel in de omroepwereld als in de culturele sector zijn sporen heeft verdiend.

Na inleidingen door Marjan Hammersma en Monique Vogelzang (OCW), Ruurd Bierman (NPO) en Bert Holvast (Cultuurformatie) gaf Madeleine de Cock Buning van het Commissariaat voor de Media een toelichting op het beleidskader omroep-cultuursector.

Een belangrijk deel van de middag bestond uit de presentatie van drie casussen die model kunnen staan voor het daadwerkelijk verder brengen van de samenwerking tussen omroepen en culturele instellingen:


- de samenwerking tussen de AVRO en het Nederlands Uitburo rond de Cultuurgids, die audiovisueel materiaal van de omroepen koppelt aan de uit-agenda

- de oprichting van een Virtueel Muziekhuis door Radio4 in samenwerking met de klassieke muzieksector

- de audiovisuele verbeelding van de canon van de Nederlandse geschiedenis in samenwerking tussen Het Klokhuis (NPS) en het Nationaal Historisch Museum.

"In de werkconferentie werd het uitgangspunt van nut en noodzaak voor samenwerking breed ondersteund," vatte Margot Gerené, Directeur Nederlands Uitburo, de bijeenkomst samen. "Maar het ging ook een stap verder: samenwerking niet alleen met het woord belijden, maar omzetten in daden. In een open en constructieve dialoog werden mogelijkheden en belemmeringen besproken en werd ook in gezamenlijkheid naar oplossingen gezocht. Een enerverende middag, die smaakt naar meer!"