Stivoro

Den Haag, 17 mei 2010 - Laag opgeleide rokers hebben meer ondersteuning nodig om hun ongezonde gedrag te veranderen. Ze hebben minder succes als ze proberen te stoppen omdat ze verslaafder zijn. Ook hebben ze minder vertrouwen in zichzelf dat stoppen met roken lukt. Dit blijkt uit onderzoek dat STIVORO, het expertisecentrum voor tabakspreventie, in samenwerking met het RIVM heeft uitgevoerd. Het gevolg is dat mede hierdoor het verschil tussen het percentage rokers onder lageropgeleiden en hoogopgeleiden steeds groter wordt en dat lageropgeleiden daardoor veel ongezonder zijn. Door volledige vergoeding van ondersteuning bij stoppen, wordt hulp toegankelijker en de kans groter dat deze rokers succesvol zullen stoppen.

In de afgelopen decennia is het percentage rokers in Nederland gedaald. Onder hoog opgeleide rokers is het roken meer gedaald dan onder middelbaar en laag opgeleide rokers. Het percentage rokers onder laag opgeleiden daalde in de periode 1988-2008 met 6% van 36% naar 30%. Bij hoog opgeleiden met 9% van 31% naar 22%. Mede hierdoor zijn de sociaaleconomische gezondheidsverschillen de afgelopen 21 jaar toegenomen. Dit vertaalt zich in ongezonder en korter leven. Volgens het RIVM leven lageropgeleiden zes tot zeven jaar korter dan hoogopgeleiden en leven ze 14 jaar langer met beperkingen door ziekte en ongezondheid. Een belangrijk deel van deze verschillen wordt veroorzaakt door roken. Daarmee biedt stoppen met roken de kans op enorme verbetering van de gezondheid van lageropgeleiden.

De laag opgeleide roker onderneemt minder vaak een poging om te stoppen. Dit kan samenhangen met het feit dat hij verslaafder is, het daardoor moeilijker is om te stoppen en minder vertrouwen heeft in een succesvolle afloop. Door het gebruik van stopondersteuning wordt de kans op een succesvolle stoppoging 3 tot 4 keer zo groot. Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van VWS blijkt dat het vergoeden van stopondersteuning ertoe leidt dat rokers meer gebruik van stopondersteuning maken en succesvoller stoppen. Dit geldt ook voor de lageropgeleiden. In 2009 maakte minister Klink zijn voornemen bekend aan de Tweede Kamer om per 1 januari 2011 bewezen werkzame hulp bij stoppen op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering. Het effectueren van dit voornemen zal een positieve invloed hebben op de gezondheid van de laag opgeleide rokers.

Onderliggend rapport
Themapublicatie: Sociaal economische verschillen in roken in Nederland 1988-2008

Aangehaalde bronnen
Van gezond naar beter: de vijfde Volksgezondheid Toekomst Verkenning Proefimplementatie 'stoppen met roken'. Resultaten begeleidend onderzoek.