Gemeente Ameland


Verslag 2e bijeenkomst Ameland voor Iedereen - 10 mei 2010

In het kader van het project âAmeland voor iedereenâ werd een tweede bijeenkomst georganiseerd door de gemeente Ameland in samenwerking met Programma VCP op 10 mei 2010 in De Stelp. Het doel van deze bijeenkomst was om van Amelanders en in het bijzonder, van mensen met een beperking zelf, te horen, wat knelpunten zijn op het gebied van toegankelijkheid en informatievoorziening. 23 personen waren aanwezig bij deze middag waaronder Nico Oud: wethouder, Sandra de Vries: stagiaire gemeente Ameland, André-Douwe de Vries: beleidsmedewerker, Marijke Vrancken consulent Programma VCP, Jan Fousert: regiomanager Noord-Oost Programma VCP en Cor Langedijk: directeur Programma VCP. 17 Amelanders namen deel aan de discussie en gaven aan wat er verbeterd kan worden aan de toegankelijkheid van Ameland.

Â

Knelpunten opgemerkt door de bewoners

* Straatvoorziening is slecht. In veel straten zitten gaten of hobbels, de straten hebben een glooiing maar die is zo hoog dat je er met de scootmobiel bijna niet langs kunt.
* Sinds Nes âautoluwâ is geworden rijden Amelanders ook tegen het verkeer in.

* Informatievoorziening is niet goed genoeg, niet iedereen weet bijvoorbeeld voor welke zaken zij bij de gemeente terecht kunnen. Daarnaast kan niet iedereen omgaan met de computer of internet en daarom is het verstrekken van een telefoonnummer nog steeds erg belangrijk.

* Aanleunwoningen van de Stelp hebben zware deuren en een hoge drempel waardoor de rollator steeds opgetild moet worden en men daarom door de Stelp gaat in plaats van buitenom.
* Bij de VVV, het postkantoor en de bibliotheek moet men eerst de hele winkel door dat is niet handig.

* Bij de veerhavens in Holwerd en Nes ontbreken steunmogelijkheden tussen de loopplank van de boot en de taxistandplaats. De optie om beugels of een hek te plaatsen werd in een brief van Wagenborg afgewezen. Men kan gratis gebruik maken van een rolstoel maar dan kan de rollator niet meer makkelijk mee.

* De nieuwe watertaxiâs zijn niet geschikt voor mensen in een rolstoel of een scootmobiel. Hier is geen rekening mee gehouden, daardoor wordt een groep Amelanders uitgesloten van gebruik.
* Bepaalde winkels in Nes zijn i.v.m. autoluw Nes niet meer toegankelijk.

* Er is behoefte aan meer parkeerplaatsen in het dorp waaronder invalide parkeerplaatsen.

* Sinds de Rabobank in Hollum is opgeheven, wordt het lastig om de bankzaken te regelen. Is het mogelijk om een zitting te houden in Hollum of in ieder geval ergens de acceptgiroâs in te kunnen leveren?

* Bepaalde restaurants zijn niet toegankelijk voor personen in een rolstoel of scootmobiel. Zoals het strandpaviljoen in Ballum een Eetcafe de Boerderij.

* Strandovergangen zijn in het algemeen een probleem wat betreft toegankelijkheid.

* Mensen met een beperking hebben vaak meer ruimte nodig in winkels, veel winkels zijn hier niet op berekend. De partner gaat dan de winkel binnen of deze wordt helemaal overgeslagen en loopt hierdoor omzet mis.

* Er zijn weinig grote letterboeken aanwezig in de bibliotheek, de collectie is te klein.

* Het is niet duidelijk waar mensen met een beperking op het gebied van sport aan mee kunnen doen.

* Om te kunnen genieten van de natuur en om uit te rusten tijdens het wandelen zijn meer bankjes welkom.

* Elektrische fietsen zijn in opmars, op de boot kunnen die opgeladen worden maar het is niet bekend waar dit op het eiland kan.
* Er is beperkt aanbod van werk voor mensen met een beperking. Momenteel worden mensen ingezet in de groenvoorziening of musea.

Mogelijke oplossingen

* De glooiing in de weg is noodzakelijk vanwege het afvoer van regenwater. Bij het herstraten moet in het vervolg rekening gehouden worden met de hoogte van die glooiing, zodat deze wel regenwater af kan voeren maar dat personen met een rolstoel of rollator hier geen hinder van hebben.

* Wanneer de deur dichtbij de bibliotheek van het slot wordt gehaald hoeft men niet door de hele winkel.

* Een keer in de maand is er voor de bewoners van de Stelp de mogelijkheid om geld te bestellen, kan dit niet uitgebreid worden voor mensen in Hollum in het algemeen? Omdat dit vanuit de Stelp wordt georganiseerd en niet vanuit de bank, zal dit lastig gaan.
* Ondernemers bewust maken van het feit dat met kleine aanpassingen al veel gerealiseerd kan worden. Door gangpaden breder te maken, of betere voorzieningen te treffen om de toegankelijkheid te vergroten, is men gastvrij en kan meer omzet behaald worden.
* Wanneer u vragen heeft aan de gemeente betreffende de WMO is het een mogelijkheid dat iemand naar u toekomt als u niet naar de gemeente kunt komen. Om dit bekend te maken is het verstandig om dit op te nemen in de WMO folder die in de maak is.
* Het is mogelijk om boeken uit de bibliotheek van te voren te bestellen eventueel uit een ander filiaal.

* De gemeente zal er naar streven bij nieuw te maken beleid inclusief denken mee te nemen in alle projecten.

André-Douwe de Vries geeft nog een korte toelichting over de WMO adviesraad. Deze raad komt hooguit vier keer per jaar bijeen, de onderwerpen worden van te voren bekend gemaakt zodat iedereen het door kan nemen. De leden geven hun mening en adviezen over bepaalde projecten zoals bijvoorbeeld Ameland voor Iedereen. Daarnaast kunnen signalen vanuit de samenleving ook naar voren worden gebracht. De WMO adviesraad kan daarom gevraagd en ongevraagd advies geven. Momenteel is er onvoldoende binding met de achterban en daarom doet André-Douwe een oproep aan de aanwezigen of er iemand is die graag mee wil praten en denken in de WMO adviesraad. Mevrouw Wietzes meldt zich hiervoor aan.

Â

Tot slot bedanken Nico Oud namens de gemeente en Marijke Vrancken namens Programma VCP alle aanwezigen voor hun bijdrage en het feit dat zij niet alleen opkomen voor hun eigen belang, maar voor alle belangen van mensen met een beperking op Ameland. In het project âAmeland voor Iedereenâ zal besproken worden welke knelpunten als eerste aangepakt kunnen worden.