Krajicek overhandigt onderzoek aan minister Van Middelkoop

17/05/2010 15:30

Maas De Vries

Sportpleintje cruciaal voor sociale cohesie in stadswijk

Richard Krajicek overhandigt onderzoeksrapport aan minister Van Middelkoop

Den Haag, 17 mei 2010 - Sport & spelpleinen bevorderen de sociale samenhang en blijken een goede maatschappelijke springplank voor kinderen in aandachtswijken. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht dat sinds 2007 de maatschappelijke betekenis van sport op een aantal playgrounds in aandachtswijken in kaart brengt. Vandaag overhandigde professor Bestuurs- en Organisatiewetenschap Paul Verweel samen met Richard Krajicek de eerste onderzoeksresultaten aan demissionair minister Eimert van Middelkoop en voormalig staatssecretaris van Sport, Erica Terpstra.

Playgrounds verkleinen etnische verschillen en vergroten sociale binding

Uit wetenschappelijk onderzoek van Universiteit Utrecht blijkt dat playgrounds in aandachtswijken een positieve bijdrage kunnen leveren aan het vergroten van onderling contact tussen jongeren met een verschillende culturele achtergrond. Door samen te sporten worden etnische verschillen overbrugd en fungeren de pleintjes, waar onder begeleiding wordt gesport, als veilige plek waar leeftijdsgenoten dichtbij huis een eigen identiteit kunnen ontwikkelen. Sportbegeleiding door jongeren afkomstig uit de eigen omgeving is daarin onmisbaar en ook welzijn- en buurtorganisaties moeten hun werkzaamheden goed op elkaar afstemmen. Playgrounds waar alle partijen goed samenwerken blijken sociale kruispunten in de buurt te zijn geworden en vervullen daarmee een soortgelijke functie als de sportverenigingen die zich vroeger vaak in de wijken zelf bevonden. Omdat de afgelopen decennia sportvoorzieningen en verenigingen vaak naar grote sportcomplexen buiten de stadskernen zijn verhuisd is een deel van het sociale contact uit de buurt permanent verdwenen. Door het ombouwen van de verlaten sportpleintjes tot playgrounds, waar onder sportbegeleiding wordt gespeeld, ontstaan er opnieuw ontmoetingsplekken. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het VSB Fonds, Oranjefonds en ABN AMRO.

Erica Terpstra playground & Nederlands Olympisch Vuur

Met de ambitie om in 2028 de Olympische Spelen in Nederland te organiseren vervullen de sportpleintjes, naast integratie en veiligheid, ook een belangrijke andere functie. Sport en spel in stadswijken vormen immers de bakermat voor Nederlands sporttalent dat in 2028 namens Nederland in actie moet komen. Hierover heeft het NOCNSF zich ook al uitgesproken in haar meerjarenplan. Bij de overhandiging van de onderzoeksresultaten van Universiteit Utrecht aan minister van Middelkoop was ook Erica Terpstra aanwezig. Als dank voor haar steun die zij al die jaren gaf aan de RKF en haar inzet om sport in Nederland te blijven stimuleren (Terpstra was als staatssecretaris van Sport in 1996 betrokken bij de huldiging van Richard Krajicek na zijn Wimbledon overwinning) werd het RKF Oranjeplein in Den Haag omgedoopt tot Erica Terpstra playground Oranjeplein. De aankondiging werd door Richard Krajicek aan haar persoonlijk overgebracht (bron: foto ANP/Capital Photos).

Meer informatie

Indien u een toelichting wenst door een van de onderzoekers van de Universiteit Utrecht dan kunt u zich wenden tot Ludo Koks, woordvoerder Universiteit Utrecht (06-239072960) of per email naar L.Koks@uu.nl.

Voor meer informatie over de Richard Krajicek Foundation of een interview met Richard Krajicek kunt u contact opnemen met Eric van Veen van de RKF (06-55377080) of per email naar eric@krajicek.nl.

Bijlage

Twaalf belangrijkste uitkomsten uit het onderzoek SC RKF

EINDE PERSBERICHT

boilerplate

Richard Krajicek Foundation (RKF)

De Richard Krajicek Foundation is in 1997 opgericht om het sporten in wijken waar de mogelijkheden beperkt zijn te faciliteren en te organiseren. Vanaf de oprichting heeft de organisatie onder meer gezorgd voor het realiseren van meer dan zestig playgrounds. Deze speelpleinen, gelegen in de directe woonomgeving van jongeren, bieden plaats voor het beoefenen van meerdere sporten waaronder voetbal, tennis en basketbal. Op de playgrounds sporten jongeren zelfstandig en onder sportbegeleiding. Richard Krajicek: "Toen ik in 1996 Wimbledon won en na mijn terugkomst in Nederland een tennis clinic gaf in Den Haag raakte ik meer en meer doordrongen van de belangrijke betekenis van sport voor de ontwikkeling van jongeren in achterstandswijken. Sport is cruciaal in de sociale en daarmee ook maatschappelijke ontwikkeling die de jongeren doormaken. Sport bindt jongeren. En heeft daardoor een positief effect op de buurt. Daarin is begeleiding door goede mensen van groot belang. Vooral als het initiatief daarvoor van bewoners zelf komt. Met de leerstoel wil de Richard Krajicek Foundation meer te weten komen over de positieve effecten van sport op jongeren en voor de sociale cohesie in de buurt. Daarmee kan de Richard Krajicek Foundation en de maatschappij in de toekomst haar voordeel doen."

Onderzoek naar maatschappelijke functie van sport

De Krajicek leerstoel Bestuurs- en Organisatiewetenschap is de eerste leerstoel van de Universiteit Utrecht waaraan een grote maatschappelijke organisatie zich verbindt, een zogenaamde 'endowed chair'. Het onderzoeksprogramma onder leiding van professor Paul Verweel richt zich op de relaties tussen de maatschappelijke functies, de organisatie en beleving van de sport. Met name de condities waaronder de sport kan bijdragen aan de sociale cohesie in achterstandswijken staat bij deze leerstoel centraal. Van belang is het antwoord op de vraag hoe jeugd en hun ouders betrokken kunnen worden bij de sport.

BIJLAGE

Belangrijkste uitkomsten onderzoek SC RKF


1. RKF playgrounds geven kinderen en jongeren een eigen plek in de buurt.


2. Op de RKF playgrounds kunnen jongeren respect en eigenwaarde verdienen.


3. Door het sporten kunnen verschillen zoals op basis van etniciteit overstegen worden.


4. RKF playgrounds bieden jongeren plezier in het sporten op een laagdrempelige manier.


5. RKF playgrounds waar verschillende faciliteiten voor sport en spel naast elkaar bestaan zijn de beste plaatsen voor sociale en sportieve ontmoeting.


6. Sportleiders op RKF playgrounds vervullen een essentiële rol als 'tussenpersonen' tussen jongeren onderling en tussen jongeren en maatschappelijke organisaties.


7. RKF playgrounds zijn plaatsen in de buurt waar maatschappelijke organisaties jongeren kunnen bereiken.


8. RKF playgrounds zijn sportpleinen waar organisaties in de buurt sport in georganiseerd verband kunnen aanbieden.


9. Sportaanbiedende organisaties op de RKF playgrounds zijn niet altijd goed in staat te werken vanuit het belang van de sportende jongeren.


10. De 'scholarshippers' van de RKF vormen een persoonlijke verbinding tussen de playgrounds en de buurt.


11. De kracht van de RKF als organisatie is dat het gericht is op het directe en blijvende contact met betrokkenen in de buurt en op de playgrounds.


12. Op de playgrounds van de RKF worden jongeren benaderd en aangesproken vanuit vertrouwen en aandacht.

De Richard Krajicek Foundation geeft kinderen een plaats in de wijk en legt verbanden tussen mensen, die niet vanzelf tot stand komen. De Foundation ondersteunt daarmee de leefbaarheid in stadsbuurten en wijken. Zij geeft op een gezonde en sportieve manier aan de deelnemers op de playgrounds mogelijkheden voor persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling. Het onderzoek laat zien dat deze basis bestaat en dat het resultaat er is. De kunst is om deze basis en het resultaat uit te bouwen naar 'eigenaarschap' in de wijk en om de positieve ervaringen beleidsmatig en organisatorisch uit te werken. De RKF heeft de afgelopen maanden - in vervolg op het project SC RKF - stappen op dat pad gezet met de oprichting van sportclubs op een aantal playgrounds.

De uitdaging ligt in het omzetten van vluchtige relaties naar stevige buurtverhoudingen met een perspectief op maatschappelijke participatie (onderwijs, stage en werk) en gezonde verhoudingen tussen mensen van verschillende achtergrond in de wijk. Het onderzoek laat zien dat de playgrounds verschillen bij elkaar kan brengen. Maar daarmee worden achterstanden in het 'echte' leven nog niet weggenomen. De aanwezigheid van sportleiders op de playgrounds en het gegeven van de 'scholarshippers' zijn hiervoor goede aanzetten. Maar er is meer voor nodig, zoals toegang tot noodzakelijke stages en banen in de wijk. Er liggen mogelijkheden via de playgrounds. Hiermee maakt de Krajicek Foundation het verschil.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.