Grote waardedaling beleggingsverzekering door woeker-overlijdenspolis

17/05/2010 15:30

Independer.nl

Veel consumenten zien de waarde van hun belegginsverzekering nog steeds dalen, ondanks de Wabeke-norm. De jaarlijkse kosten zijn door de Ombudsman Financiele Dienstverlening genormeerd op 2,85%. Maar door de jaarlijks fors stijgende premie voor de overlijdensrisicoverzekering en door de teleurstellende beleggingsresultaten van de afgelopen jaren is de waarde van veel beleggingsverzekeringen verder gedaald.

De hoge en jaarlijks stijgende premies voor overlijdensrisico, ingebouwd in beleggingsverzekeringen, tellen nog zwaarder door de gedaalde poliswaarde. Want door het lagere beleggingsresultaat moet er meer kapitaal worden uitgekeerd in geval van overlijden. De premies voor overlijdensrisico binnen de beleggingsverzekering stijgen daardoor vaak met meer dan 10% per jaar en zijn in veel gevallen hoger dan de jaarlijkse storting in de polis. De neerwaartse spiraal wordt zo versterkt.

TROS Radar besteedt in haar uitzending vanavond uitgebreid aandacht aan deze ongewenste situatie. Na een eerdere oproep in de uitzending hebben zich vele gedupeerden gemeld. In alle geanalyseerde situaties bleek dat de gedupeerden deze situatie konden beëindigen door de overlijdensdekking geheel te laten schrappen uit de beleggingsverzekering. Banken en verzekeraars werken hier meestal aan mee als de hypotheeklening, waarvoor de beleggingspolis vaak als onderpand wordt gebruikt, minder dan 75% van de executiewaarde van de woning bedraagt. Dat geldt voor de meeste mensen die meer dan 5 jaar geleden een huis hebben gefinancierd. De bank zal dan meestal geen dure overlijdensrisicoverzekering meer verplicht stellen, en de waarde in de beleggingsverzekering kan weer aangroeien.

Consumenten die wel een door de bank verplichte overlijdensdekking houden of deze zelf graag willen behouden om nabestaanden financieel goed verzorgd achter te laten, kunnen fors besparen. Zij kunnen de ingebouwde overlijdensrisicoverzekering uit de beleggingsverzekering (laten) halen, en los een voordelige overlijdensrisicoverzekering sluiten. In de vijf specifieke gevallen die voor Radar in detail werden bekeken, kon hierdoor gemiddeld 25.000 euro premie over de rest van de looptijd worden bespaard.

De hoge premies voor overlijdensrisicoverzekeringen zijn zichtbaar in de (verplichte) jaarlijkse overzichten die consumenten sinds 2007 ontvangen. Zowel adviseurs als verzekeraars zouden hier gezien hun zorgplicht actiever op in kunnen spelen. Zij kunnen hun klanten bijvoorbeeld wijzen op de mogelijkheid het overlijdensrisicodeel te schrappen of er fors op te besparen door over te stappen. Een mooie kans om de goede intenties van de verzekeringswereld waar te maken.

TROS Radar toont vanavond om 20.30 op Nederland 1 diverse voorbeelden.





http://www.independer.nl