D66

maandag 17 mei 2010

D66 is partij voor digitale vrijheid

Het verkiezingsprogramma van D66 is als beste getest op het gebied van vrijheid en privacy op internet. Dat blijkt uit de stemwijzer van burgerrechtenbeweging Bits of Freedom, dat een vergelijkend onderzoek deed naar de programma's van de politieke partijen.

Ambitieuze agenda

Volgens Bits of Freedom heeft D66 een ambitieuze agenda als het gaat om het privacyvriendelijk ontwerpen van toekomstige grote informatiseringprojecten. "D66 stelt concrete maatregelen voor om de inzet van grootschalige surveillancemaatregelen met voldoende waarborgen te omkleden," zo luidt het eindoordeel. Dit in tegenstelling tot het CDA dat op acht van de negen punten `onvrij' scoort.

Grondrechten

Bits of Freedom vindt dat de vrijheid van internet wordt bedreigd doordat er aan de ene kant in toenemende mate gegevens worden opgeslagen en geanalyseerd en aan de andere kant er veel informatie wordt geblokkeerd.

D66 ziet de vrijheid en privacy op internet als grondrechten die onmisbaar zijn voor de zelfontplooiing van het individu. Bovendien is digitale vrijheid van groot belang voor een transparante en democratische rechtstaat.