D66

maandag 17 mei 2010

Vaticaan watcher roept op tot volgsysteem kindermisbruikers

De Vaticaan watcher Marco Politi stelt voor om een pan-Europees volgsysteem van kerkelijke kindermisbruikers in het leven te roepen.

oude gevallen van seksueel misbruik

De Italiaanse journalist kwam met dit idee tijdens een bijeenkomst van het Platform Scheiding Kerk & Staat (EPPSP) in het EP, op 12 mei 2010. Verder heeft Politi alle instellingen in de EU opgeroepen om hun archieven te openen om oude gevallen van seksueel misbruik op te lossen. Sophie in 't Veld, voorzitter van het Platform, heeft beloofd te kijken op welke manier het Europees Parlement een bijdrage kan leveren.

100 slachtoffers op een dader

Een van de andere sprekers tijdens de EPPSP bijeenkomst was de Ierse Margaret Kennedy (ervaringsdeskundige en initiatiefnemer van MACSAS; een organisatie die opkomt voor slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk in Groot-Brittannië). Zij schetste de omvang van het probleem door te stellen dat voor elke misbruiker er waarschijnlijk 100 slachtoffers zijn. Ze benadrukte dat er niet alleen gevallen van seksueel misbruik in het verleden zijn maar dat het ook nu nog voorkomt en niet alleen in de RK kerk. Ook de derde spreker, Hans Peter Hurka die voorzitter is van de Oostenrijkse afdeling van We are Church, vindt het belangrijk dat er aandacht is voor wat er vandaag de dag in de kerk gebeurt.

volgsysteem

Margaret Kennedy gaf tijdens haar speech talrijke hartverscheurende voorbeelden van kindermisbruik door de kerk. Ook zij vindt dat er een volgsysteem moet komen.