Buma/Stemra

Auteursrecht krijgt in 2009 eindelijk de aandacht die het verdient 17-5-2010
Hoofddorp, 17 mei 2010 - De afgelopen jaren is het aantal muziekauteurs dat zich aansloot bij Buma/Stemra sneller gegroeid dan ooit. Deze groei onderstreept de voordelen van Buma/Stemra en haar inspanningen voor aangesloten muziekauteurs. Buma/Stemra is al jarenlang de Europese auteursrechtenorganisatie met de meest gunstige ratio tussen omzet en kosten. In 2009 behartigden wij de belangen van meer dan 18.000 rechtstreeks aangesloten tekstdichters, componisten en muziekuitgevers.

Resultaat Buma en Stemra verbeterd

In 2009 is het resultaat van zowel Buma als Stemra verbeterd ten opzichte van 2008, in welk jaar het beleggingsresultaat een flinke klap kreeg. Bij Buma is het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening gestegen met EUR 15,0 miljoen en bij Stemra met EUR 5,7 miljoen. Naast de kostenbeheersing is dit een gevolg van een zeer goed beleggingsresultaat, voor Buma een stijging van EUR 16,1 miljoen en voor Stemra EUR 5,3 miljoen. Bij Buma is in 2009 beschikbaar voor distributie EUR 132,7 miljoen tegenover EUR 132,4 miljoen in 2008 en voor Stemra EUR 42,0 miljoen tegenover EUR 45,3 miljoen in 2008.

Toekomst Stemra

Bij Stemra lopen de inkomsten uit de verkoop van cd's en dvd's ieder jaar verder terug. De omzet vanuit het internet zou dit voor een gedeelte moeten compenseren maar de inkomsten hieruit vallen tegen. Dit heeft te maken met het feit dat er overeenstemming en besluiten moeten komen over het auteursrecht op internet en voortvloeiend hieruit er nog met veel internetpartijen overeenkomsten gesloten moeten worden voor het gebruik van muziek op internet.
Buma/Stemra blijft absoluut van mening dat muziekauteurs een redelijke vergoeding behoren krijgen voor het gebruik van hun muziek, ook op het internet. Een recente uitspraak van het Gerechtshof van 's-Hertogenbosch heeft Buma/Stemra in die overtuiging gesterkt. Er zal ongetwijfeld vraag blijven naar dragers maar zeker is dat online muziekdistributie de toekomst heeft. Het feit dat de Nederlandse regering besloten heeft de bestaande Thuiskopieregeling niet uit te breiden naar nieuwe dragers als usb-sticks en mp3-spelers, zorgt ervoor dat inkomsten voor muziekauteurs nog verder teruglopen. Door dit besluit is de Thuiskopieregeling tot verdwijnen gedoemd. En dat terwijl bij ons omringende landen vergelijkbare regelingen juist worden uitgebreid. De toekomst voor Stemra wordt dus steeds onzekerder.

Vruchtbare samenwerking

De samenwerking die Buma met SENA heeft is voortvarend. Het gezamenlijk verzenden van één factuur is inmiddels zodanig geworteld, dat besloten is deze uit te breiden en de facturering onder te brengen in het gemeenschappelijke administratiekantoor Service Centrum Auteurs- en Naburige rechten (kortweg SCAN) waarin Buma en SENA ieder voor 50% deelnemen. Buma en SENA gaan in het kader van de actiepunten van de werkgroep Pastors, SCAN gebruiken voor het matchen van adressen in een gezamenlijke database. SCAN kan zich dan ontwikkelen tot een organisatie die de gemeenschappelijke database van de aangesloten beheersorganisaties beheert. Het succes van SCAN heeft ertoe geleid dat ook Videma besloten heeft met Buma en SENA mee te doen aan de één-factuur regeling.

Rapport Gerkens geeft auteursrecht de aandacht die het verdient

In Nederland was er veel aandacht voor het rapport van de commissie onder voorzitterschap van SP-Kamerlid Arda Gerkens dat op 17 juni 2009 werd overhandigd aan de Vaste Kamercommissie van Justitie en Economische Zaken. Het belang van het rapport schuilt in het feit dat het voor het eerst is dat een groep parlementariërs bij elkaar is gaan zitten en zelf onderzoek heeft gedaan naar een groot aantal aspecten van het auteursrecht. De achtergrond hiervan is dat men grondig wil discussiëren over de toekomst van het auteursrecht in de digitale tijd.

Werkgroep Pastors voortvarend aan de slag

De werkgroep Pastors (officieel: Werkgroep Verbetering Incasso Auteursrecht) heeft voortvarend een bedding gegraven waarin het overleg tussen de collectieve beheersorganisaties en bedrijfsleven nu plaatsvindt. De werkgroep is in 2008 opgezet door het ministerie van Economische Zaken. Betrokken partijen willen zelfregulering een kans geven. Economische Zaken trok Marco Pastors aan als onafhankelijk voorzitter van de werkgroep. Het eerste rapport van de werkgroep verscheen in maart 2009. Een aantal actiepunten, zoals gezamenlijke- en elektronische facturering met andere rechtenorganisaties, is al opgepakt. Andere actiepunten zijn: het tot stand brengen van een basisregistratie, gezamenlijk onderhandelen, een geschillen- en klachtenregeling en een keurmerk voor rechtenorganisaties.

VOI©E heeft zijn plek veroverd

VOI©E is het antwoord van de rechtenorganisaties op de grote behoefte aan duidelijkheid en transparantie in de sector. Er is nu een gemeenschappelijke spreekbuis die in beginsel alle contacten onderhoudt met de overheid en de politiek. Een andere taak van VOI©E is het bevorderen van de kennis over het nut en het belang van het auteursrecht. Inmiddels heeft VOI©E een sterke positie veroverd in Den Haag. Politiek en werkgeversorganisaties weten de weg naar VOI©E te vinden en er wordt op ambtelijk en politiek niveau regelmatig overleg gevoerd over collectief beheer. Ook speelt de brancheorganisatie een dragende rol in het werk van de werkgroep Pastors.

Een blik op 2010

De doelstelling voor 2010 voor Buma is onveranderd: het volledig uitkeren van de exploitatie-inkomsten. 1 euro in, 1 euro uit staat in 2010 nog voorop. Wanneer de beleggingsmarkt het mogelijk maakt het financieel resultaat ten minste te handhaven ten opzichte van 2009, dan ligt het bereiken van het principe 1 euro in, 1 euro uit weer binnen bereik. Buma/Stemra zet zich in 2010 wederom vol overtuiging in voor de belangen van de ruim 18.000 bij haar rechtstreeks aangeslotenen muziekauteurs.
Door de val van het kabinet is de behandeling van het rapport Gerkens en het voorstel voor de Wet Toezicht Collectieve Beheersorganisaties uitgesteld. Het is nog niet bekend wanneer het rapport en het voorstel behandeld gaan worden.
De gemeenschappelijke facturatie met andere rechtenorganisaties wordt uitgebreid. Ook andere punten uit het rapport Pastors worden dit jaar afgerond.
De toekomst van Stemra is onzeker. Zoals eerder geconstateerd, is de exploitatie van Phono-Mechanisch recht steeds moeilijker te realiseren tegen aanvaardbare kosten. Het is overigens niet iets waar alleen Stemra mee wordt geconfronteerd, ook bij de buitenlandse zusterorganisaties staat een financieel verantwoorde exploitatie op de tocht.
Stemra zal zich in 2010 wederom inzetten om gezamenlijke back office operaties, databases en IT-systemen te realiseren met andere Sociétés uit kostenbesparend oogpunt.
Onze werkgroep FlexCo 2.0 onderzoekt wat er nodig is om meer flexibiliteit in collectief beheer tot stand te brengen. Het vergt grote inspanning op het gebied van ICT en administratie terwijl het hele stelsel uitvoerbaar moet blijven.
Tenslotte zal Buma/Stemra nieuw talent blijven stimuleren door het organiseren van het Dutch Writers Camp 2010, showcases en andere initiatieven om de tekstdichter/componist te ondersteunen in zijn weg naar de (inter)nationale muziekindustrie. Buma/Stemra ondersteunt en promoot de Nederlandse muziekcultuur door het financieren van het door haar opgerichte Buma Cultuur.

Over Buma/Stemra

Buma/Stemra is de auteursrechtenorganisatie van muziekauteurs in Nederland en vertegenwoordigt de belangen van haar leden wereldwijd. Muziekauteurs die de exploitatie van hun muziekauteursrecht aan Buma/Stemra overdragen, kunnen rekenen op een maximale uitkering van rechtengelden, hoge kwaliteit dienstverlening en uitgebreide informatievoorziening over de laatste ontwikkelingen in de muziekwereld en het auteursrecht. Naast onze kernactiviteiten stimuleren wij nieuw talent door het organiseren van showcases, masterclasses en de jaarlijkse liedjeswedstrijd het Dutch Writers Camp. Buma/Stemra promoot Nederlandse muziek ook als internationaal product door het organiseren, financieren en sponsoren van talrijke muziekevenementen door Buma Cultuur.

Meer informatie over Buma/Stemra: www.bumastemra.nl


Noot voor de redactie (