GroenLinks

GroenLinks lanceert plan voor meer verpleegkundigen en betere zorg

Woensdag 12 mei 2010, 13:15u - Jolande Sap

GroenLinks doet vandaag vijf voorstellen om de komende jaren flink in verpleegkundigen te investeren en de zorg slim in te richten. "Er zijn de komende jaren steeds meer verpleegkundigen en verzorgers nodig. Juist in moeilijke tijden moeten we de zorg niet in de steek laten, maar er juist in investeren" zegt GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema die het plan samen met Kamerlid Jolande Sap tijdens de Dag voor de Verpleging lanceert.

Zo wil GroenLinks structureel 400 miljoen euro investeren in meer personeel voor instellingen in de thuiszorg, verpleging en gehandicapten- en geestelijke gezondheidszorg. In ruil hiervoor gaan deze instellingen de zorg kleinschaliger organiseren en meer op maat aanbieden, zodat de werkdruk minder wordt. Hiermee kunnen in 2015 zo'n 15.000 extra mensen in de zorg aan de slag.

Volgens Halsema zijn extra verpleegkundigen hard nodig. Niet alleen door de vergrijzing, maar ook omdat mensen steeds langer leven en er veel verzorgend personeel met pensioen gaat. "Als we niks doen dan dreigt de zorg te verschralen door grote personeelstekorten. De zorg zal dus een aantrekkelijke sector moeten worden voor jongeren, herintredende vrouwen en overstappers uit andere sectoren."

In het plan staat verder dat GroenLinks kleinschalige en meer thuisgebonden zorg wil verdubbelen. De verpleegkundige en verzorgende moet weer een centrale plaats gaan innemen in de zorg thuis en in een instelling. Daarvoor is nodig dat zij de ruimte krijgen om echt aandacht te besteden aan hun patiënten en cliënten. Vergaande splitsing van taken is daarin niet het antwoord.

"Een patiënt kan niet door de ene collega wordt bezocht voor het aantrekken van steunkousen en door een andere voor het toedienen van insuline. Dat is lastig voor mensen en zorgt voor eenzijdiger werk, extra reistijd en tijdsdruk bij verpleegkundigen. Wij willen de wijkverpleegkundige terug die de mensen uit haar buurt kent en meer verantwoordelijkheden krijgt rondom de zorg van patiënten", aldus Sap.

Verder wil GroenLinks dat indicatiestelling zoveel mogelijk in handen komt van huisartsen en wijkverpleegkundigen. Ook moet de aantrekkelijkheid van de sector vergroot worden door een investering van 100 miljoen euro in scholing en voldoende loopbaanmogelijkheden.

De GroenLinks-Kamerleden zijn de hele dag in touw voor de zorg. Zo spreekt Jolande Sap om 13.00 uur op de landelijke zorgmanifestatie op het Plein in Den Haag. Naima Azough gaat om 12.30 uur speeddaten met verpleegkundigen in café Dudok in Den Haag.

Het vijfpuntenplan is te downloaden op de website van GroenLinks.