Robert Gesijk scoort wereldprimeur

17/05/2010 17:11

Sport, Health & Beautycentrum Juliën

Tiel, 17 mei 2010

Hoogtetrainingen zijn een vast onderdeel in de agenda van een topsporter. Sinds april dit jaar kan Rabo-kopman Robert Gesink trainen en slapen op hoogte zonder te moeten reizen.

De slaapkamer van Gesink is omgetoverd tot sportklimaatkamer waarin hij kan trainen en slapen op elk gewenst moment en op verschillende hoogtes.

Deze vorm van hoogtetraining is een aanvulling op zijn reguliere trainingsschema en op de natuurlijke hoogtestage. Gesink gelooft in het nut van de permanente hoogtetraining daarom besloot hij privé te investeren. Hiermee scoort Gesink een wereldwijde primeur.

Werking

De werking achter deze gesimuleerde hoogtetraining is even simpel als complex. Zuurstofrijke lucht uit de sportklimaatkamer gaat door een bed van koolstof. Zuurstofmoleculen binden zich aan het koolstof. De lucht die vervolgens terug de kamer in gaat is voorzien van een verlaagd zuurstofpercentage.

Effecten

Een algemeen effect is acclimatisatie. Een topsporter raakt gewend aan het verlaagde zuurstofpercentage op hoogte. Op zeeniveau is het zuurstofpercentage 20.9%. Terwijl op een hoogte van bijvoorbeeld 2500 meter een zuurstofpercentage heerst van rond de 15.5%.

Meer specifieke effecten worden vanuit de inspanningsfysiologie verklaard. Wetenschappelijk is aangetoond dat hoogtetraining een effect heeft op het zuurstoftransport van het bloed.

Op hoogte heerst een verlaagd zuurstofpercentage. Dit leidt tot een lagere zuurstof- concentratie in het bloed. Het lichaam wil dit weer naar normaal niveau brengen.

Het beenmerg wordt gestimuleerd en dit leidt tot aanmaak van meer rode bloedlichaampjes.

Hierdoor wordt de zuurstof-transportcapaciteit van het bloed verhoogd en de zuurstofconcentratie in het bloed gaat weer richting normaal. Het duurt ongeveer vijf tot zeven dagen vanaf de eerste hoogteprikkel voordat de productie van rode bloedlichaampjes zijn maximale omvang heeft bereikt.

Naast een toename in rode bloedcellen levert hoogtetraining een tweede fysiologische effect op. De doorbloeding van de skeletspieren stijgt. Hierdoor halen de werkende spieren meer zuurstof uit het bloed.

Persoonlijk

Gesink: "ik ben zeer tevreden over de sportklimaatkamer. Als atleet ben ik continue op zoek naar details die me dichterbij de winst brengen. Thuis op hoogte slapen en trainen is zo'n detail. Fantastisch toch dat ik mijn persoonlijke hoogtetraining thuis kan organiseren?".

De Rabo-topman focust zich op het zomerseizoen. Gesink rijdt de Ronde van Zwitserland die een belangrijke voorbereiding is op de Ronde van Frankrijk.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.b-cat.nl