GGD Zuid-Holland Zuid


Samen werken aan bestrijding TBC

Op 23 september 2008 hebben de directeuren van de GGD Rotterdam-Rijnmond, GGD Hollands Midden, GGD Zuidhollandse Eilanden en GGD Zuid-Holland Zuid de overeenkomsten voor de regionale samenwerking van de TBC-bestrijding getekend.

TBC

Samenwerking
De samenwerking, die vanaf 2008 ingaat, is nodig in verband met een dalende zorgvraag voor TBC. Daarnaast is het zogeheten waakvlamkarakter van belang. Dat houdt in dat ongeacht de gerealiseerde productie een bepaalde minimale capaciteit noodzakelijk is. Om de TBC-bestrijding zo optimaal mogelijk te laten zijn is van belang dat de deskundigheid gewaarborgd blijft en goed georganiseerd wordt.

Back office en front offices
Binnen de samenwerking is een verdeling gemaakt in één backoffice en meerdere frontoffices.
In de frontoffices worden activiteiten verricht die zich direct richten op burgers, zoals het afnemen van huidtesten (mantouxtest) of het maken van röntgenfotos van de longen. Ook het verrichten van contactonderzoek en samenwerken met relevante instellingen en zorgverleners zijn onderdelen van de frontoffice functie.
In de backoffices zijn de ondersteunende activiteiten gebundeld, waarbij zelden tot geen contact is met de doelgroepen van TBC-bestrijding. Hierbij valt te denken aan personele ondersteuning bij frontoffice activiteiten zoals bij outbreaks, beleidsadvisering, onderzoek, kwaliteitsbewaking- & bevordering en coördinatie & organisatie van de regionale samenwerking.

De GGD Rotterdam-Rijnmond zal als backoffice fungeren voor de andere GGDen. Maar voor het eigen werkgebied blijft de GGD een frontoffice functie vervullen. Elke GGD blijft verantwoordelijk voor de TBC-bestrijding in het eigen werkgebied.

Mobiele röntgenunit
Naast de samenwerkingsovereenkomst zijn er overeenkomsten gesloten voor de inzet van de mobiele röntgenunit tussen GGD Rotterdam-Rijnmond en de GGD Zuid-Holland Zuid en GGD Hollands Midden, voor de vestiging Gouda. Met de inzet van deze mobiele röntgenunit, die eigendom is van de GGD Rotterdam-Rijnmond worden in Dordrecht en Gouda eens per week spreekuren gehouden.