NEN


NEN 6499:2010 'Koepelnorm droge stof'

maandag 17 mei 2010, 14:32

Recentelijk is verschenen NEN 6499:2010 `Milieu - Koepelnorm voor de bepaling van het gehalte aan opgeloste en onopgeloste stoffen en droge stof en de gloeiresten daarvan. In de volksmond ook wel bekend als de koepelnorm droge stof.

Er zijn zeer veel nationale en internationale normen op het werkgebied van deze koepelnorm. Vanwege die grote hoeveelheid aan normen is de koepelnorm ontwikkeld. NEN 6499 dient als een goed werkend overzicht van beschikbare internationale en nationale normen. De koepelnorm is bedoeld als wegwijzer, hij bevat zelf geen testmethode. De norm bevat primair overzichtstabellen en beslissingsschema's. Zij werkt voor laboratoria in feite als een bewegwijzering door alle normen heen. Met het gebruik van NEN 6499 kunnen consistente keuzes gemaakt worden in testmethoden.

Een van de grote aandachtspunten bij het tot stand komen van deze norm is het bereiken van harmonisatie en vereenvoudiging. Dit geldt zowel op het niveau van matrix als van methode. De belangrijkste veranderingen in deze herziening is de uitbreiding van het toepassingsgebied. Aan de norm zijn afval en eluaten als testmatrices toegevoegd. Daarnaast zijn de gedateerde normatieve verwijzingen herzien en aangepast waar nodig.

Verder is NEN-EN 15189 uitgekomen en opgenomen in de herziene koepelnorm. Met het uitkomen van NEN-EN 15189 komen de specifieke aanvullingen voor waterbodem te vervallen.

Informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: ir. Erica Fritse, telefoon: (015) 2 690 303 of e-mail milieu @nen.nl.