Gemeente Hoogeveen

Persbericht

Brandweer ZuidWest Drenthe attendeert op brandveilig feesten

Wereldkampioenschap Voetbal staat voor de deur

Brandweer ZuidWest Drenthe voert een actief beleid om horecaondernemers te attenderen op brandveiligheid. Zij controleert jaarlijks de horecagelegenheden en winkels. De medewerkers van de brandweer letten bijvoorbeeld op veilige versieringen en op de aanwezigheid van vluchtwegen, blusmiddelen en noodverlichting. In deze branche gelden de brandveiligheidsregels het hele jaar door en de exploitanten zijn hiervan op de hoogte. Met het Wereldkampioenschap Voetbal voor de deur vraagt brandweer ZuidWest Drenthe extra aandacht voor brandveilige versieringen. Dit doet zij met name door inzet van communicatie.

Op de gemeentelijke pagina's van de vier samenwerkende gemeentes en op de gemeentelijke websites worden horecaondernemers geattendeerd om ook tijdens het WK hun gasten zo veilig mogelijk te bedienen. Is de versiering (brand)veilig, kunnen gasten veilig vluchten in geval van brand, heeft de ondernemer gedacht aan een blusmiddel en hoeveel mensen mogen maximaal in een ruimte?

Wat is brandveilige versiering?

Ondernemers maar ook voetbalfans die hun buurt willen versieren, moeten rekening houden met de volgende voorschriften: · Goede versiering is brandvertragend. Dit staat vermeld op de verpakking. Het gebruik van brandbaar plastic (oranje)versiering - binnen - is levensgevaarlijk en daarom al jaren verboden. Brandbare stoffen kunnen brandvertragend gemaakt worden door het te impregneren. Voor wie dat van toepassing is, kan hiervoor terecht bij bouwmarkten & doe-het-zelfzaken. · Verder moet de afstand op minimaal een halve meter afstand blijven tussen versiering en bijvoorbeeld spotjes en televisie. Dit zijn apparaten waarvan de oppervlaktetemperatuur kan oplopen. · Plafondversiering moet zó zijn aangebracht, dat zij buiten bereik van het publiek hangt. Dit wordt door de versiering op ten minste 2,50 meter hoogte aan te brengen. · Vlaggen en doeken die horizontaal tegen het plafond zijn aangebracht moeten onderspannen worden met een metaaldraad. De onderlinge afstand is maximaal 35 centimeter. · Versiering mag het zicht en de werking van de vluchtroute of andere veiligheidsvoorzieningen (blusmiddelen) niet belemmeren. · Houd rekening met de bereikbaarheid van straat of buurt voor brandweer en ambulance. Hang de versieringen boven de openbare weg op 4,20 meter hoogte en houdt een breedte vrij van tenminste 3,50 meter.

Wie meer informatie wil over brandpreventie kan contact opnemen met het team Proactie & Preventie van Brandweer ZuidWest Drenthe, telefoon 0528-291180. E-mail : brandweerzwcommunicatie@hoogeveen.nl