Belgische Federale Overheid


* Verkennend onderzoek over homofobie bij arbeiders

Verkennend onderzoek over homofobie bij arbeiders

Datum: 17 mei 2010

Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding (het Centrum) gaf de Universiteit van Leuven (HIVA) de opdracht voor een nieuw verkennend onderzoek dat specifiek gericht is op holebi's die als technicus of arbeider tewerkgesteld zijn.

Deze studie is de eerste in België die deze kwestie aankaart. Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Homofobie 2010 publiceert het Centrum de belangrijkste resultaten van de studie.

De studie is gebaseerd op 23 diepte-interviews met personen met een arbeidersprofiel en met actoren van de arbeidsmarkt en holebiverenigingen.

Bijna een kwart van alle meldingen over seksuele geaardheid die geregistreerd worden op het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding hebben betrekking op de arbeidsmarkt. Om dit fenomeen beter te begrijpen, gaf het Centrum ook in 2008 al opdracht aan de Universiteit van Gent om hierover een eerste studie te maken.

Meer informatie over het verkennend onderzoek van 2010 vindt u op de website van het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding.

Bekijk de belangrijkste resultaten van het verkennend onderzoek (pdf, 9 p. - 423 kB)
Zie het origineel