Luchtverkeersleiding Nederland


GEZAMENLIJK PERSBERICHT KONINKLIJKE LUCHTMACHT EN LUCHTVERKEERSLEIDING NEDERLAND

KLU EN LVNL STREVEN ÉÉN ORGANISATIE EN ÉÉN LUCHTRUIM NA

De Koninklijke Luchtmacht (KLu) en Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) breiden hun bestaande samenwerking uit. Het doel is om in 2020 de militaire en de civiele luchtverkeersleidingsdiensten in één organisatie ondergebracht te hebben, waarbij gezamenlijk wordt gewerkt in één luchtruim.

De eerste stappen tot deze vergaande organisatorische samenwerking zijn gezet door de Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal J.H.M.P. Jansen en bestuursvoorzitter ir. P. Riemens van LVNL.
Dit hebben zij maandag in Noordwijk bekend gemaakt op de tiende Luchtvaartlenteborrel van de Dutch Aviation Group.

Net als in de meeste andere Europese landen is ook het Nederlandse luchtruim gescheiden in een deel voor de burgerluchtvaart en een, groter, militair deel. Vliegtuigen in het gecontroleerde civiele deel worden begeleid door de luchtverkeersleiders van Luchtverkeersleiding Nederland. Zij werken vanuit het luchtverkeersleidingcentrum van LVNL op Schiphol-Oost. Voor de begeleiding van het militaire luchtverkeer in het militaire luchtruimdeel is de militaire luchtverkeersleiding verantwoordelijk. Dit onderdeel van de KLu werkt vanuit het Air Operations Control Station in Nieuw Milligen op de Veluwe.

De verregaande samenwerking van de militaire en civiele luchtverkeersleiding moet uiteindelijk een einde maken aan de scheiding in het Nederlandse luchtruim in een civiel en een militair deel. Het opheffen van dit onderscheid binnen het nationale luchtruim is een belangrijke stap in de ontwikkeling van één groot gezamenlijk luchtruim van de Benelux-landen, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Deze landen werken met hun luchtverkeersleidingsdiensten samen aan het zogenoemde Functional Airspace Block Europe Central FABEC.

"Voor Nederland en met name voor de KLM is het besluit van de KLu en LVNL een geweldige stap voorwaarts naar FABEC. Nederland krijgt hiermee een bijzondere positie in de verdere ontwikkeling van deze Europese samenwerking. FABEC beoogt een veel efficiënter gebruik van het gezamenlijke luchtruim. Dit leidt tot minder omvliegen en dus kortere vliegtijden, minder uitstoot van CO2, lagere operationele kosten voor de luchtvaartmaatschappijen en ook een betere dienstverlening aan de KLu", zegt Paul Riemens van LVNL. "Door de internationale ontwikkelingen in de luchtvaart, wat er gaande is en nog komt, is het in ons beider belang nu verder te gaan samenwerken. We moeten daarbij op een innovatieve manier

LUCHTVERKEERSLEIDING NEDERLAND / CUSTOMER RELATIONS & COMMUNICATIONS Telefoon: 020 406 2178, 020 406 2000 / Fax: 020 406 3665, 020 648 4999 / Internet: www.lvnl.nl





pro-actief vorm geven aan een nieuwe structuur waarin civiele en militaire luchtverkeersleiders gezamenlijk werken in één organisatie met één luchtruim waarbij er afdoende ruimte moet zijn voor alle partijen. Naast efficiencywinst in de samenwerking kan ik mij voorstellen dat er ook economische voordelen zullen zijn voor de mainport Schiphol en de gebruikers waarvan de KLM de grootste is", aldus luitenant-generaal Jansen.

In de opmaat naar verregaande samenwerking worden de komende periode allereerst de institutionele, organisatorische, juridische en financiële aspecten in kaart gebracht.

De huidige samenwerking tussen de twee luchtverkeersleidingsdiensten is vooral operationeel en bestaat uit voortdurende afstemming tussen de luchtverkeersleiders van de beide diensten. Zo kan civiel luchtverkeer op sommige momenten gebruik maken van militair luchtruim, wat tot kortere routes leidt.
Onlangs is al een beperkte herindeling van een luchtruimdeel tot stand gekomen, waarbij een gedeelte van het militaire luchtruim aan het civiele deel werd toegevoegd. Hierdoor kunnen de verkeersstromen van Schiphol van en naar het oosten efficiënter worden afgehandeld.

Voor nadere informatie Koninklijke Luchtmacht:
F.H. (Frank) van Wieren
Luitenant-kolonel
Woordvoerder Commandant Luchtstrijdkrachten/
Hoofd Luchtmachtvoorlichting

---
Sectie Luchtmachtvoorlichting
Directie Voorlichting & Communicatie
Ministerie van Defensie
Plein-Kalvermarktcomplex | Spui 32 | 2511 BS | Den Haag | E623 Postbus 20701 | 2500 ES | Den Haag | MPC 58B

---
MDTN *06 501 88372
T 070 3188372
M 06 10 94 35 52
FH.v.Wieren.01@mindef.nl
www.defensie.nl

Schiphol,17 mei 2010
CRC 2010/06/mw

LUCHTVERKEERSLEIDING NEDERLAND / CUSTOMER RELATIONS & COMMUNICATIONS Telefoon: 020 406 2178, 020 406 2000 / Fax: 020 406 3665, 020 648 4999 / Internet: www.lvnl.nl