Gemeente Woerden

College van Woerden is rond: "Keuze voor perspectief"

07-05-2010 23:51
Gemeente Woerden krijgt op maandag 17 mei een nieuw college. VVD, Progressief Woerden, D66 en de nieuwe combinatie ChristenUnie/SGP hebben gisteravond een coalitieakkoord afgesloten. Onder de titel "Keuze voor perspectief" hebben de partijen gekozen voor een koerswijziging.
detail raadszaal
Martin Schreurs (VVD), Loes Ypma (Progressief Woerden), Bob Duindam (D66) en Titia Cnossen (ChristenUnie/SGP) vormen samen met burgemeester Schmidt het college voor de komende 4 jaar.

Het gisteravond gesloten akkoord wordt nu voorgelegd aan de ledenvergaderingen van de partijen.

Belangrijke punten uit het akkoord
De coalitie kiest voor veel ruimte voor dialoog en nieuwe ideeën, maar zal ook drastisch moeten bezuinigen. Belangrijke punten uit het coalitieakkoord:

- Afslanking en versterking van de gemeentelijke organisatie
- De westelijke randweg bij Woerden zal vanaf Rietveld tot aan de Hollandbaan wordt aangelegd

- De aanleg van het bedrijventerrein Bijleveld gaat niet door
- Bij nieuwbouwprojecten zal gemiddeld 25% voor sociale woningbouw zijn.

- De afschaffing van de Welstandcommissie zal leiden tot snellere besluitvorming over bouwvergunningen

- Het onderhoudsniveau van de openbare ruimte zal iets minder omhoog gaan dan was gepland

- Na onderzoek zal besloten worden of een pilot gehouden zal worden om op vrijdag en zaterdag de Rijnstraat af te sluiten voor autoverkeer
- De OZB gaat de komende jaren (voorlopig) met de verwachte inflatiecorrectie 1,2% per jaar omhoog

De vorming van de coalitie kwam tot stand na een informatieronde onder leiding van informateur Peter Mangelmans. De informateur adviseerde een coalitie tot stand te brengen van de partijen die gisteravond tot een akkoord zijn gekomen.
Sinds vorige week donderdag hebben de vijf partijen voortvarend onder leiding van formateur Adri van Montfoort onderhandeld. "We zijn erg tevreden over de snelheid en openheid waarmee we konden onderhandelen. We zijn lastige onderwerpen niet uit de weg gegaan en hebben een richtinggevend dekkingsplan voor de komende begrotingen neergelegd", aldus fractievoorzitter Ruud Mees van de VVD namens de vijf partijen.

Portefeuilleverdeling
In het nieuwe college zal wethouder Martin Schreurs ondermeer de portefeuilles Ruimtelijke ordening, stedelijke vernieuwing en Personeel en Organisatie gaan beheren. Schreurs wordt tevens eerste loco-burgemeester. Wethouder Loes Ypma krijgt ondermeer Wmo, sociale zaken en sport. Wethouder Bob Duindam gaat zich bezighouden met Financiën, duurzaamheid en economische zaken en wethouder Titia Cnossen beheert ondermeer onderwijs, wijkgericht werken en verkeer (incl. BRAVO). Burgemeester Hans Schmidt houdt zijn huidige portefeuille.

Extra raadsvergadering op 17 mei
De vijf partijen hebben burgemeester Schmidt gevraagd voor maandagavond 17 mei (aanvang 21.00 uur) een extra raadsvergadering uit te schrijven om het nieuwe college te kunnen installeren.

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden|tel. (0348) 428 911|stadhuis@woerden.nl |