Waterschap Dommel

planten en dieren in Midden-Brabant

Ander onderhoud zorgt voor meer planten en dieren in Midden-Brabant

Waterschap De Dommel zorgt voor schoon, voldoende en veilig water in Midden-Brabant. Om te zorgen voor voldoende water, niet te veel en niet te weinig, is onderhoud aan watergangen noodzakelijk. Dit onderhoud bestaat o.a. uit het maaien van de honderden kilometers watergangen in ons gebied. Het maaiseizoen start 17 mei 2010. De Dommel heeft zijn maaibeleid zodanig ingericht dat het bijdraagt aan de diversiteit aan planten en dieren die leven in het gebied. Bij het onderhoud worden de belangen van landbouw, natuur en recreatie afgewogen.

Biodiversiteit

Het jaar 2010 is wereldwijd uitgeroepen tot het biodiversiteitsjaar (Countdown 2010). Waterschap De Dommel levert een actieve bijdrage aan deze oproep. Een onderdeel hiervan is dat wij ons maaibeleid afstemmen op de planten en dieren. Gebieden met een grote verscheidenheid aan leefgebieden, bieden meer ruimte voor de groei van het aantal planten- en diersoorten. De verschillende leefgebieden ontstaan door variatie in gebiedseigen omstandigheden, die te bereiken zijn door in bepaalde gebieden het beheer en onderhoud niet op de dezelfde manier en op hetzelfde tijdstip uit te voeren. Het risico op uitsterven van unieke plant- en diersoorten wordt hiermee verkleind.

Start maaiseizoen

Het maaiseizoen begint 17 mei 2010, omdat dan de begroeiing zover is gegroeid dat het nadelig kan zijn voor de afvoer van water in de sloten. Hierdoor kan wateroverlast ontstaan in bebouwd- of agrarisch gebied. Dit wil het waterschap voorkomen. Om schade aan de natuur hierbij te voorkomen wordt er zoveel mogelijk `alternerend' gemaaid.Dit betekent dat een watergang eerst aan één zijde wordt gemaaid en 4 tot 6 weken later aan de andere zijde. Op deze manier hebben dieren altijd een schuilgelegenheid en er ontstaat een variatie in de plantenbegroeiing. Voor de waterafvoer is het in deze periode van het jaar voldoende als het profiel maar voor de helft wordt gemaaid. De genoemde schuilgelegenheid biedt overlevingskansen voor vissen en amfibieën. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat deze methode van onderhoud een positief effect heeft op de aanwezigheid van insectensoorten. Deze vormen op hun beurt weer het voedsel voor vogels. Zo is deze manier van onderhoud goed voor de biodiversiteit. Waterschap De Dommel vindt het belangrijk dat de buitenwacht weet wanneer er waar gemaaid wordt. Daarom staat er op www.dommel.nl de maaiplanning van dit jaar.

Onderzoek naar beste machines

Waterschap De Dommel laat op dit moment een onderzoek uitvoeren waarin wordt bekeken wat de werking van de verschillende machines op de fauna is. Het maaien blijft echter een combinatie van mens en machine. Onze waterwerkers zijn zich bewust van de risico's voor wildlevende dieren en proberen de risico's zoveel mogelijk in te perken. De kennis van het onderzoek wordt in de toekomst gebruikt bij de aankoop van nieuwe machines.

Wetgeving

In Nederland kennen we de flora- en faunawet. In deze wet staat beschreven wat de beschermde status is van verschillende dieren en planten. Aangezien het waterschap vaak met beschermde soorten in haar beheergebied te maken heeft, werkt het waterschap volgens een gedragscode. Dit is een praktisch instrument, goedgekeurd door ministerie LNV, dat ons helpt goed met de flora- en faunawet om te gaan.