Ackermans & van Haaren


Antwerpen, 17 mei 2010

(Gereglementeerde informatie in de zin van het koninklijk besluit van 14 november 2007)

Tussentijdse verklaring bij de gang van zaken van
de voornaamste deelnemingen ­ Eerste kwartaal
2010

BOUW, BAGGER EN CONCESSIES
Dankzij een goed activiteitsniveau slaagde DEME (AvH 50%) erin in het eerste kwartaal van 2010 een duidelijke stijging te realiseren van de omzet en van het operationeel resultaat. Het orderboek bleef min of meer stabiel en bedroeg eind maart 2.060 miljoen euro, tegenover 2.122 miljoen euro eind 2009. In maart startte DEME met de omvangrijke baggerwerken voor de London Gateway containerterminal in opdracht van DP World. Het project, dat een waarde vertegenwoordigt van ongeveer 442 miljoen euro, moet tegen eind 2014 afgewerkt zijn. In Rusland haalde Tideway twee nieuwe contracten binnen voor steenstortingen op grote diepte, die vanaf 2011 uitgevoerd zullen worden. Voor deze projecten zal het nieuwe valpijpschip Flintstone (capaciteit van 19.000 ton en werkzaam tot recorddieptes van 2.000 meter) ingeschakeld worden, dat recent te water gelaten werd in Singapore.

ALGEMENE AANNEMINGEN VAN LAERE (AvH 100%) knoopt terug aan met winst in een uiterst concurrentiële marktomgeving.

VASTGOED EN AANVERWANTE DIENSTEN
LEASINVEST REAL ESTATE (AvH 30,01%) realiseerde in het eerste kwartaal van 2010 een stabiel operationeel vastgoedresultaat, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Zowel de bezettingsgraad (97,5% tov 97,7% per 31.12.2009) en het huurrendement (7,49% vs 7,48%) bleven op een zeer behoorlijk peil. De vastgoedportefeuille (in reële waarde) evolueerde van 538 miljoen euro eind 2009 tot 560 miljoen euro op het einde van het eerste kwartaal, deels door de acquisitie van de eerste fase van Canal Logistics en deels onder invloed van negatieve variaties op de vastgoedbeleggingen (-4,4 miljoen euro).

EXTENSA (AvH 100%) realiseerde een positieve bijdrage in het eerste kwartaal, voornamelijk dankzij de verkoop van gronden binnen de verkavelingactiviteiten. De verkoopsprognoses op de projecten in realisatie (Hasselt, Roeselare, Bomonti Istanbul) werden gehaald en zullen in de volgende kwartalen bijdragen tot het resultaat. De vergunningsprocedures voor de grote sites van Tour & Taxis (Brussel) en Cloche d'Or (Luxemburg) kennen een normaal verloop.

COBELGUARD (AvH 40%) kende een verdere succesvolle ontwikkeling van haar zakencijfer, in lijn met de voorbije jaren.

Bij FINANCIERE DUVAL (AvH 30%) is het eerste kwartaal traditioneel verlieslatend door het laagseizoen in de exploitatieactiviteiten (voornamelijk vakantieparken). De orderportefeuille van de vastgoedactiviteiten blijft op peil, maar kent een vertraging in de opstart van nieuwe ontwikkelingen. AvH heeft een principeakkoord bereikt met de stichter­CEO Eric Duval om in het tweede kwartaal haar participatie te verhogen tot een co-controle positie (50/50 van 80%) via een kapitaalverhoging, om zo de verdere uitbouw van de exploitatieactiviteiten (vakantieparken, sportinfrastructuur, rusthuizen) te ondersteunen.





FINANCIELE DIENSTEN
BANK DELEN (AvH 78,75%) zette in een zeer sterk eerste kwartaal 2010 de positieve trend van het recordjaar 2009 verder. De toevertrouwde activa stegen met 5% tot 13.944 miljoen euro (vs 13.243 miljoen euro per 31.12.2009), deels als gevolg van een positief beurseffect, en deels dankzij een alweer zeer sterke netto inflow van nieuwe kapitalen. Zowel de zetels van Bank Delen als de vroegere Capfi organisatie en het netwerk van Bank J.Van Breda & C° droegen bij tot deze groei. Begin 2010 werd Bank Delen door Euromoney voor de vierde opeenvolgende keer tot `Best Private Bank' in België verkozen. Bank Delen heeft geen enkele exposure op de PIGS-landen binnen haar eigen beleggingsportefeuille.

Ook BANK J.VAN BREDA & C° (AvH 78,75%) realiseerde een sterk eerste kwartaal. Het door cliënten belegd vermogen steeg tot 5.938 miljoen euro (vs. 5.644 miljoen euro eind 2009), zowel op het niveau van de klantendeposito's (2.472 miljoen euro) als door de toevertrouwde activa (3.466 miljoen euro). Het kredietvolume kende een lichte stijging tot 2.365 miljoen euro, terwijl de voorzieningen voor kredietverliezen onder controle bleven. Deze groei kwam zowel het renteresultaat als de commissie-inkomsten ten goede. De renteresultaten evolueerden positief, maar ondergaan de druk van de soms irrationele rentevergoedingen op de Belgische depositomarkt. De exposure van Bank J.Van Breda & Co op de PIGS-landen bedraagt op vandaag slechts 25 miljoen euro (waarvan 10 miljoen euro op Griekenland en 15 miljoen euro op Italië) en bedraagt aldus minder dan 5% van de totale eigen beleggingsportefeuille van de bank.

ASCO-BDM (AvH 50%) verkocht begin 2010 zowel Asco Life (kleine levensverzekeraar actief in tak 23) als Bruns ten Brink (Nederlands filiaal, vooral actief op vlak van autoverzekeringen) om zich te focussen op haar kernactiviteit van transport- en schadeverzekeringen.

PRIVATE EQUITY
De private equity deelnemingen realiseerden in het eerste kwartaal een verbetering van de resultaten. Hoewel deze verbetering vrij algemeen is, blijft deze nog steeds pril. Het eerste kwartaal is traditioneel wel het zwakste trimester met seizoenseffecten bij een aantal deelnemingen. De investerings- en desinvesteringsactiviteit beperkte zich in het eerste kwartaal tot de verhoging van de participatie van Sofinim in HERTEL met 1% tot 41,5% en de verkoop van Cindu Chemicals aan het Amerikaanse Koppers.

GROUPE FLO (GIB 47,7%) is er in het eerste kwartaal in geslaagd de negatieve trend om te keren en realiseerde zowel een stijging van de omzet (+6% tot 93 miljoen euro) als van het resultaat (tot 2 miljoen euro). Zowel de uitbouw van de franchise restaurants als de impact van de BTW-verlaging hebben hiertoe bijgedragen.

ENERGIE EN GRONDSTOFFEN
De weersomstandigheden hebben in het eerste kwartaal een sterke impact gehad op de productie van de plantagegroep SIPEF (AvH 20,86%). Het prijsniveau van palmolie op het einde van het kwartaal lag weliswaar lager lag dan per einde 2009, maar nog steeds boven het gerealiseerde jaargemiddelde voor 2009. Zodra de moeilijke weersomstandigheden achter de rug zijn, wordt verwacht dat de huidige productieverliezen in de volgende kwartalen geleidelijk zullen verminderen. De winstverwachtingen liggen dan ook in lijn met het vorige jaar.

SAGAR CEMENTS (AvH 14,99%) is erin geslaagd om aan bijna volledige capaciteit te produceren en te verkopen, ondanks de regelmatige stroomonderbrekingen in de eerste maanden van het jaar.

In het eerste kwartaal werd de participatie in ORIENTAL QUARRIES & MINES (India) opgetrokken van 28% naar 50%.





AvH & Subholdings
De netto-thesauriepositie van AvH is haast niet gewijzigd tegenover eind 2009 en bedroeg 122,1 miljoen euro per 31.03.2010.

Vooruitzichten 2010
De huidige economische conjunctuur blijft tot voorzichtigheid aanzetten. De Raad van Bestuur van AvH verwacht echter dat de courante resultaten van de meeste deelnemingen opnieuw groei zullen vertonen in het lopende boekjaar 2010.

Financiële kalender
25 mei 2010 Gewone algemene vergadering 2 juni 2010 Betaalbaarstelling dividend 25 augustus 2010 Halfjaarresultaten 2010 15 november 2010 Tussentijdse verklaring Q3 2010 3 maart 2011 Jaarresultaten 2010

Ackermans & van Haaren is een gediversifieerde groep actief in 5 kernsectoren: bouw, bagger en concessies (DEME, één van de grootste baggerbedrijven ter wereld - Algemene Aannemingen Van Laere, een toonaangevende aannemer in België), vastgoed en aanverwante diensten (Leasinvest Real Estate, een genoteerde vastgoedbevak ­ Extensa, een belangrijke gronden- en vastgoedontwikkelaar met zwaartepunt in België, Luxemburg en Centraal-Europa), private banking (Bank Delen, één van de grootste onafhankelijke privé-vermogensbeheerders in België ­ Bank J.Van Breda & C°, niche-bank voor de ondernemer en de vrije beroepen in België), private equity (Sofinim, één van de grootste risicokapitaalverschaffers in België, en GIB), en een recente ontwikkeling naar energie en grondstoffen. De AvH groep vertegenwoordigde in 2009 op economisch vlak, via haar aandeel in de participaties, een omzet van 2,4 miljard euro en stelt ongeveer 16.000 mensen tewerk. De groep concentreert zich op een beperkt aantal strategische participaties met een belangrijk groeipotentieel. AvH is opgenomen in de BEL20-index, de Private Equity NXT index van Euronext Brussel en in de Europese DJ Stoxx 600.

Website
Alle persberichten van AvH en haar belangrijkste groepsvennootschappen evenals de `Investor Presentation' kunnen geraadpleegd worden op de AvH website : www.avh.be. Geïnteresseerden die de persberichten via e-mail wensen te ontvangen kunnen zich inschrijven via deze website, rubriek `Nieuws'.