De Congolese Gemeenschap in Belgïe steunt het bezoek van de Koning

17/05/2010 10:37

PPRD

De Congolese gemeenschap in België staat achter het bezoek van Zijne Majesteit Koning der Belgen Albert II aan Congo, ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de onafhankelijkheid.

Na vijftig jaar van onafhankelijkheid komt de Democratische Republiek Congo eindelijk weer op adem na jaren van chaos, dictatuur, oorlogen en gruweldaden -. In een land dat verwend werd door de natuur krijgen kinderen opnieuw hoop, ook al hebben ze nooit echt van de rijkdom van hun land kunnen genieten. Ondanks de voorspelling dat het einde van de Democratische Republiek Congo nabij was, wist België zijn verantwoordelijkheid op te nemen en al zijn gewicht in de schaal te leggen om een volk dat aan zijn lot werd overgelaten opnieuw op de agenda van internationale instellingen en van de groten der aarde te plaatsen. En het wonder zal ooit wel eens geschieden -


De afgelopen jaren nam de DRC een opmerkelijke bocht onder leiding van Joseph Kabila Kabange. Tijdens deze jaren boekte de DRC ontegensprekelijk de meeste vooruitgang op verschillende vlakken zoals veiligheid, economie, sociale, politieke en diplomatische kwesties en democratische praktijken.

Het einde van de oorlog, de hereniging van het land, de nieuwe onderhandelingen met het International Monetair Fonds / de Wereldbank, de vrije en democratische verkiezingen, de economische groei, de strijd tegen de hyperinflatie en tegen corruptie (nultolerantie) en de lancering van de 5 werven zijn maar een paar van de opmerkelijke wapenfeiten van de huidige Executieve. Uiteraard stond België het Congolese volk bij om elke stap van dit hindernissenparcours te overwinnen.



De DRC is vandaag onherroepelijk de weg van de heropbouw, van de ontwikkeling en van de versterking van zijn democratie ingeslagen. De DRC heeft opnieuw een plaats gekregen in het concert der naties. Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van onze onafhankelijkheid, een jaar waarin we hulde brengen aan de martelaren die hun leven hebben gegeven voor het respect, de waardigheid en de autonomie van het Congolese volk, willen we dan ook al onze partners en vrienden bedanken. Daarom is het bezoek van de Koning der Belgen en van de eerste minister een eer voor het Congolese volk. Een vijftigste verjaardag zonder deze opvallende aanwezigheid zou het Congolese volk niet begrijpen. Door deze momenten van geluk en bezinning te delen, kunnen we eindelijk onze dank betuigen. Het is ook een uiting van hoop; hoop dat de vriendschap en de honderdjarige band tussen onze volkeren nooit zullen verdwijnen. Uiteindelijk gaat het om de erkenning dat de DRC geen vage en afgelegen streek is, en dat we een sterke, gemeenschappelijke geschiedenis hebben die onze volkeren verenigt.


Ondanks de moeilijke politieke situatie in België zijn wij, de Congolese gemeenschap in België, ervan overtuigd dat de Belgen en hun leiders eens te meer de wereld zullen laten zien dat ze in staat zijn compromissen te sluiten en de democratie te laten zegevieren. We verheugen ons ook over de moedige en bedachtzame beslissing van de regering om in te gaan op de uitnodiging van het Congolese volk voor de vijftigste verjaardag van onze onafhankelijkheid. We erkennen dat het hier niet gaat om het geven van garanties aan wie dan ook, maar wel om het beantwoorden aan de verwachtingen van een hele bevolking. Leve het koninkrijk België, de Democratische Republiek Congo en de vriendschap tussen onze twee landen. 


Voor de Parti du Peuple pour la Reconstruction et la Démocratie,

Afdeling Communicatie

PPRD Brussel

E-mail: pprdbruxelles@yahoo.fr

Persoonlijke contacten:

Mr. Stanislas Yangandi Isealina

Telefoon:+32494518140

E-mail:pprdbruxelles@yahoo.fr

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel