Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 17 mei 2010

Bijzondere bloemen en zingende vogels
Op excursie door de Noordduinen bij Groote Keeten

Enkele jaren geleden heeft Defensie de duinen van het schietkamp bij Groote Keeten overgedragen aan Landschap Noord-Holland. Sinds die tijd komt de natuur in dit duingebied op de eerste plaats. Het is een bezoek meer dan waard. U kunt dat zelf ervaren als u deelneemt aan de excursie die op zaterdag 29 mei van 10.00-12.30 uur wordt georganiseerd.

In dit duingebied groeien meerdere soorten orchideeën. We gaan op zoek naar de breedbladige wespenorchis in deze tijd begint met bloeien. Misschien bloeit de rietorchis inmiddels ook al. Deze soort komt voor op vochtige plekken in de duinen. In de Noordduinen leven veel konijnen. Landschap Noord-Holland is hier blij mee want ze zorgen er voor dat de plantengroei kort blijft. Er is nog een voordeel. In de lege holen broeden vogels die onder de grond een bescherming vinden tegen roofdieren als de vos. De holenduif bijvoorbeeld. Ook de tapuit broedt in konijnenholen. Deze prachtige vogel komen we onderweg vast en zeker tegen. En misschien z'n familielid, de roodborsttapuit. Ook een schitterende verschijning. Als u er een verrekijker heeft, raden wij u aan die mee te nemen.

Aanmelden is gewenst en kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 088-0064455. Terplekke aanmelden is mogelijk, om zeker van deelname te zijn raden wij aan vooraf te reserveren. De kosten bedragen ¤ 6,50, Beschermers van Landschap Noord-Holland betalen ¤ 3,50 en kinderen tot 12 jaar ¤ 2,50. We verzamelen op het grote parkeerterrein aan de Duinweg, pal ten zuiden van Groote Keeten. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.nl De tapuit broedt in lege konijnenholen. Foto W.G.M.Doorn-Meyne.


Noot voor redacties