Closing the Circle, een demonstratie van Enhanced Landfill Mining

17/05/2010 11:51

MACHIELS REAL ESTATE

Dit EFRO project wil demonstreren dat het integraal valoriseren van materialen en energie uit stortplaatsen haalbaar en wenselijk is. Het project Closing the Circle is een voorstel om een afvalopslagplaats van de Remo Milieubeheer nv in Houthalen-Helchteren te valoriseren door de maximale recyclage van materialen én de omzetting van het energiepotentieel van het recyclageresidu in duurzame elektriciteit en warmte.

HASSELT/DIEPENBEEK/LEUVEN/MOL- Het doel van het Closing the Circle project is om de 15 miljoen ton afvalstoffen die opgeslagen liggen op de Remo-site in Houthalen-Helchteren te valoriseren. Dit gebeurt door de herbruikbare materialen effectief te recupereren en opnieuw in omloop te brengen enerzijds en het calorisch potentieel van het recyclageresidu te gebruiken voor de productie van groene elektriciteit en warmte anderzijds. Daarbij wordt duurzaam natuurgebied gewonnen op de afvalsite. Met dit project wordt tevens gebouwd aan een competentiecentrum voor Enhanced Landfill Mining en milieutechnologie.

Als gevolg van de toenemende schaarste aan grondstoffen en energie worden we genoodzaakt om het gebruik van de natuurlijke hulpbronnen te optimaliseren en de milieu-impact te minimaliseren. Closing the Circle biedt hier een oplossing, die later ook toegepast kan worden op andere stortplaatsen in Vlaanderen, Europa en de rest van de wereld.

ELFM consortium en Enhanced Landfill Mining

De kennisinstellingen - Universiteit Hasselt, Katholieke Universiteit Leuven, VITO en Hogeschool Universiteit Brussel - en Group Machiels richtten in de loop van 2008 het ELFM Consortium op. Dit consortium wil demonstreren dat het integraal valoriseren van materialen en energie uit stortplaatsen haalbaar is met het Enhanced Landfill Mining (ELFM) concept: het duurzaam ontginnen van een bestaande stortplaats. ELFM kadert in een nieuwe afvalbeheersconcept Enhanced Waste Management (EWM), met als uitgangspunt het sluiten van materiaalkringlopen. Closing the Circle is dan ook een prachtig voorbeeld van duurzaam materialenbeheer.

Daarnaast wil het ELFM consortium aantonen dat het intelligent combineren en toepassen van innovatieve en propere technologieën (Cleantech) noodzakelijk is, waarbij de oplossing ligt in de samenwerking tussen wetenschappers, overheden, industrie en het maatschappelijk middenveld. Met deze concrete doelstellingen wil dit project bijdragen tot een innovatieve en kennisgedreven duurzame economie, waardoor niet alleen de energieautonomie maar ook de materialenautonomie van Vlaanderen wordt versterkt. Daarnaast zijn er ook belangrijke opportuniteiten in het creëren van nieuwe, lokaal verankerde werkgelegenheid. ELFM is een transitie-experiment van Plan C, de Vlaamse transitiearena voor duurzaam materialenbeheer.

Internationale conferentie

Naar aanleiding van het Belgische EU-voorzitterschap organiseert het ELFM Consortium van 4 tot 6 oktober 2010 een internationale conferentie in Houthalen-Helchteren met verschillende topsprekers. De conferentieactiviteiten worden over drie dagen gespreid voor een publiek van beleidsmakers, wetenschappers en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld. M

eer informatie over dit symposium is terug te vinden op http://www.elfm-symposium.eu .

Extra info:

Over Universiteit Hasselt:

De Universiteit Hasselt is een jonge universiteit die op relatief korte tijd exponentieel gegroeid is tot een bloeiend centrum van onderwijs, onderzoek en dienstverlening aan de industrie. Het onderzoeksbeleid van de universiteit is erop gericht de expertise te concentreren in interdisciplinaire instituten waar fundamenteel en toegepast onderzoek elkaar aanvullen. De bijdrage van de faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen (UHasselt) binnen dit consortium bevindt zich voornamelijk op het vlak van economische analyse van ELFM. Daarnaast gaat er ook de nodige aandacht naar duurzaamheidsaspecten van ELFM.

Over Group Machiels

Group Machiels profileert zich sinds meerdere jaren als pionier in duurzaam ondernemen. De opgebouwde knowhow en interne dynamiek leiden permanent tot vernieuwende initiatieven in duurzame energie productie, recyclage en valorisatie van afvalstoffen, en duurzame woningbouw. Een knowhow die het bedrijf, vanuit haar historische verankering in Limburg, naar de hele wereld wenst uit te dragen. Het project Closing the Circle, dat door Group Machiels ontwikkeld werd, past dan ook volledig in deze strategie. Het project ligt aan de basis van de oprichting van het ELFM-consortium.

Meer info op : www.groupmachiels.com .

Over KULeuven

De bijdrage van de KULeuven binnen dit Consortium bevindt zich vooral op het vlak van de technowetenschappelijke aspecten van ELFM (valorisatie van residu's, energetische valorisatie, hoge temperatuurprocessen etc.) en de ervaring met en de kennis van industriële ecologie en transitiemanagement (link met Plan C en het SMaRT-Pro² KULeuven IOF-Kennisplatform). De interdisciplinaire aanpak combineert economische, materiaalkundige, metallurgische, geologische, bouwkundige, energetische, ecologische en chemische expertise.

Over VITO, vision on technology

VITO (Vlaamse instelling voor technologisch onderzoek) is een toon¬aangevend Europees, onafhankelijk onderzoeks- en advies¬centrum, dat duurzame technologieën ontwikkelt op het vlak van energie, leefmilieu, materialen en aardobservatie.

VITO levert intelligente en kwalitatieve oplossingen, waar grote en kleine bedrijven concurrentieel voordeel uit halen, en tevens objectief onderzoek, studies en adviezen, die industrie en overheden in staat stellen hun toekomstbeleid te bepalen. VITO's onderzoek vindt zijn toepassing in duurzame productietechnologieën, energie-efficiëntie, hernieuwbare energie, intelligente netwerken, secundaire grondstoffen, gezondheidszorg, milieuzorg enz., alsook het in kaart brengen en monitoren van de effecten van klimaatswijziging.

VITO telt ruim 600 hooggekwalificeerde medewerkers uit diverse specialismen en werkt samen met sectorfederaties en hun onderzoekscentra, universiteiten, hogescholen en Europese onderzoeksinstituten.

Meer info op: www.vito.be .

Contactpersonen:

Universiteit Hasselt

Steven Van Passel en Annick Vastiau

+32 11 26 87 45 en +32 472 93 00 23

Group Machiels

Patrick Laevers en Yves Tielemans

+32 11 28 70 27 en +32 11 28 70 79

KULeuven

Peter Tom Jones en Karel Van Acker

+32 16 32 12 13 en +32 16 32 12 57

VITO

Kristine Verheyden

+32 14 33 55 53 en +32 472 25 02 62

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel