Gemeente Utrecht


2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
65 Vragen van mevrouw C. Hakbijl
(ingekomen 12 mei 2010)


In het collegeprogramma 2010-2014, "Groen, Open en Sociaal" heeft het college kenbaar gemaakt voornemens te zijn vanaf 2011 verder te bezuinigen op het budget voor Stadspromotie. Diverse culturele instellingen in de stad Utrecht zijn per brief van 4 mei 2010 door de programmadirecteur Stadspromotie geïnformeerd dat vanaf 2011 e.v. geen beroep meer kan worden gedaan op subsidie voor marketingcommunicatie voor evenementen, festivals, activiteiten en projecten.

Met betrekking tot bovenstaande heeft de CDA raadsfractie de volgende vragen:

1. Maakt het wegvallen van de budgetten voor marketingcommunicatie deel uit van de bezuinigingen zoals voorgesteld in het collegeprogramma?
2. In hoeverre is de wethouder van mening dat de besluitvorming over de bezuinigingen op dit budget valt onder de bevoegdheid van de raad conform art. 189 Gemeentewet?
3. In hoeverre past het wegvallen van dit budget voor de culturele instellingen in het door het college benoemde beleid in het hoofdstuk "Utrecht, aantrekkelijke en bereikbare stad"?
4. Is de wethouder van mening dat het wegvallen van dit budget past bij de ambitie van de stad op cultureel gebied (i.c. Vrede van Utrecht, Europese Hoofdstad van Cultuur)?
5. In hoeverre is meegenomen dat het verdwijnen van dit budget nadelige gevolgen heeft voor het versterken van het profiel en imago van de culturele instellingen evenals voor de stad zelf? Kunt u in uw beantwoording de mogelijke effecten op het publieksbereik waaronder toeristen betrekken?
6. Kan de wethouder verklaren waarom enerzijds de Stichting Cultuurpromotie wordt opgericht om vervolgens het budget voor (incidentele) marketingcommunicatie te verlagen voor diverse culturele instellingen waaronder ook voor de Stichting Cultuurpromotie?
7. Kunt u aangeven hoe de Stichting Cultuurpromotie (als centraal punt) marketingactiviteiten voor de culturele instellingen gaat verrichten als zij geen subsidie meer bij Stadspromotie kan aanvragen?
8. Is de wethouder bereid (extra) budget vrij te maken voor de promotie van en voor de stad Utrecht door culturele instellingen, al dan niet gecoördineerd door de Stichting Cultuurpromotie om deze taak uit te voeren?


---- --