Gemeente Utrecht


2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
66 Vragen van de heer P.E.J. Werensteijn
(ingekomen 14 mei 2010)


Trots op Nederland is ter ore gekomen uit diverse bronnen dat er meerdere bewoners in Terwijde en in het Zand zijn die geen gebruik meer durven te maken van de trein. Dit word veroorzaakt door het gegeven dat station Terwijde 's avonds niet veilig zou zijn. Vrouwen worden uitgescholden, nagefloten en seksueel beschimpt door jongeren. Diezelfde jongeren zouden voorbijgangers bedreigen en verantwoordelijk zijn voor diefstallen. Deze groepen jongeren zouden op, rond en in het geval van station Terwijde ook onder het station hangen. Met name passanten en forensen voelen zich hierdoor niet veilig. Enkele weken geleden stond er in het Algemeen Dagblad een artikel waarin beschreven staat dat diezelfde problemen gesignaleerd worden op de Utrechtse tramlijnen, zo werd er een stijging waargenomen van het aantal incidenten.

In het college programma staat beschreven dat er een impuls op het openbaar vervoer plaats zal vinden. Om een echte impuls aan het openbaar vervoer te geven is het een voorwaarde dat dit openbaar vervoer veilig is en dat mensen hier gebruik van willen maken.

Trots op Nederland wil daarom het volgende van het college weten:
1.
2. Is de situatie zoals hierboven beschreven bekend bij de gemeente, zo ja wat doet deze eraan?

3. Hangen er ook jongeren bij andere stations zoals station Lunetten, Overvecht, Zuilen en Vleuten en zo ja komen hier ook overlast meldingen en of aangiftes van overtredingen of misdrijven vandaan?

4. Is eenzelfde beeld ook terug te zien bij de tramstations in de stad?

5. Is het college net als Trots op Nederland van mening dat cameratoezicht op en rond de 5 kleine treinstations de veiligheid ten goede zou komen, waarom wel of niet?

6. Zijn er op het moment op gemeentelijk niveau samenwerkingsverbanden met de Nederlandse spoorwegen om de veiligheid op en rond de treinstations te vergroten , zo ja wat gebeurt er nu en zal er een extra investering in veiligheidsmaatregelen plaatsvinden en waarom wel of niet?

7. Zijn er op het moment op gemeentelijk niveau samenwerkingsverbanden met connexxion om de veiligheid op en rond de tramstations te vergroten, zo ja wat gebeurt er nu en zal er een extra investering in veiligheidsmaatregelen plaatsvinden en waarom wel of niet?


---- --