Ingezonden persbericht


Lezing Hannah Edinger

Nieuwe spelers in internationale samenwerking:
De rol van China in Afrika

Op maandag 17 mei geeft Hannah Edinger, hoofd van het onderzoeksdepartement bij Frontier Advisory, Zuid-Afrika, de achtste lezing binnen de 2009-2010 lezingenserie "Common Goods in a Divided World. Challenges and Opportunities for International Cooperation" georganiseerd door de Society for International Development (SID), aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Westerse en multilaterale instituties zoals de Verenigde Naties zijn al enkele jaren niet meer de enige actoren op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. China, maar ook andere opkomende landen zoals India, zetten in toenemende mate voet op het Afrikaanse continent. Een verschil met Westerse landen is dat China zich niet of nauwelijks mengt in de binnenlandse zaken van het ontwikkelingsland, wat door verschillende overheden met veel enthousiasme wordt ontvangen. Echter, het gebrek aan aandacht van deze nieuwe spelers voor thema's als democratie en mensenrechten kan ertoe leiden dat Afrikaanse overheden hierover minder openheid en verantwoording af zullen leggen. Daarnaast importeren Chinese bedrijven vaak arbeidskrachten uit China, kampen ze met slechte arbeidsomstandigheden, en maken ze zich schuldig aan oneerlijke concurrentie, wat veel landen heeft doen besluiten hun banden met China te heroverwegen. Econome Hannah Edinger onderzoekt niet alleen de negatieve aspecten van de hulp en investeringen van deze nieuwe actoren, maar bekijkt ook hoe Afrikaanse landen kunnen profiteren van de betrokkenheid van deze landen. Edinger zal in haar lezing vooral aandacht geven aan de rol die China speelt in Afrika, maar zal zich ook richten op het groeiende belang van andere opkomende landen in internationale samenwerking.

Hannah Edinger is als econome verbonden aan het Centre for Chinese Studies (CCS), University of Stellenbosch in Zuid-Afrika en aan het Gordon Institute of Business Science (GIBS). Ze heeft onder Frontier Advisory samen met GIBS het China-Africa Network opgezet.



Ingezonden persbericht