Ingezonden persbericht


Stadsverwarming Purmerend B.V.

Startschot voor SlimNet is belangrijke stap voor Purmerend op weg naar meest duurzame gemeente van Nederland.

Purmerend, 17 mei 2010 ­ Wethouder Berent Daan en stadsverwarmingdirecteur Peter Odermatt gaven vanochtend in Purmer Zuid het startschot voor SlimNet. Voor SVP is SlimNet een belangrijke en noodzakelijke stap van haar energietransitie: de overstap van fossiele brandstof naar duurzaam opgewekte warmte. De energietransitie maakt van Purmerend dé warmtestad van Nederland.

SlimNet is een zeer innovatieve aanpak die als voorbeeld kan dienen voor andere bestaande warmtenetten in Nederland. Met een geavanceerd netmodel is het net op onderdelen opnieuw ontworpen, met minder leidingen en kleinere diameters. Het warmtenet wordt dus op een slimme manier anders aangelegd. Bovendien wordt in plaats van staal duurzaam kunststof leidingmateriaal gebruikt. Deze renovatie en innovatie van het warmtenet dringt het warmteverliespercentage met 36% terug en levert daardoor 10% energiebesparing op. Daarnaast vermindert het aantal storingen in het net met 50%.

In aanwezigheid van belangstellenden uit de lokale politiek, partners van SVP en media onthulden Daan en Odermatt de eerste SlimNet-leiding die zal worden aangelegd. In zijn toespraak prees wethouder Daan de nieuwe koers van SVP: "Investeren in innovatie en duurzaamheid leidt tot rendement en leveringszekerheid. Als aandeelhouder zetten wij ons in voor succesvolle realisatie van de energietransitie. Daarvoor is continuïteit in beleid essentieel." Odermatt: "Met SlimNet is een belangrijke en noodzakelijke stap gezet om van Purmerend de warmtestad van Nederland te maken. Drijfveer voor SlimNet is ons streven onze klanten betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam warmte te leveren."

In het kader van SlimNet gaat SVP de komende jaren bij circa 4000 woningen de stalen huisaansluiting in de kruipruimte vervangen door geprefabriceerd flexibel en duurzaam kunststof materiaal: Flexalink. Bij de productie van deze innovatieve energiebesparende toepassing komt ook nog eens veel minder CO2 vrij dan bij de productie van stalen aansluitingen. Groot voordeel is ook dat dit kunststof materiaal bestand is tegen de inwerking van grondwater. Onderzoek toont aan dat hoog grondwater in Purmerend in 74% van de gevallen de oorzaak is van storingen in kruipruimtes.

Odermatt realiseert zich maar al te goed dat zonder steun van Rijk en/of Provincie de financiële draagkracht van SVP onvoldoende is om, na de vervanging van de 350 woningen dit jaar, de komende jaren de resterende 3600 aansluitingen te vervangen. Odermatt: "Zonder SlimNet kunnen wij geen energietransitie realiseren. Wij hebben Rijk en Provincie nodig om deze transitie te borgen. Het bedrijf, onze mensen en onze partners staan er klaar voor!"