Provincie Noord-Brabant


|Datum         |
|29 april 2010 |
|Nummer        |
|87            |
Economisch programma OP-Zuid weer open

Het economisch stimuleringsprogramma OP-Zuid wordt op 17 mei heropend. Dit hebben Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, als beheersautoriteit van dit Europees subsidieprogramma voor Zuid-Nederland, besloten. Het doel van OP-Zuid is om de duurzame economische groei, het concurrerend vermogen en de werkgelegenheid in Zuid-Nederland te versterken.

Gedeputeerde Staten waren genoodzaakt het succesvolle 'Operationeel Programma (OP) Zuid' op 15 september vorig jaar tijdelijk te sluiten, omdat de vele ingediende subsidieaanvragen het beschikbare budget dreigden te overstijgen. In de afgelopen maanden zijn de ingediende definitieve aanvragen geïnventariseerd en de beschikbare budgetten in kaart gebracht. In de tussentijd was het niet mogelijk een aanvraag in te dienen.

Subsidieaanvragen kunnen vanaf 17 mei worden ingediend voor de onderdelen kenniseconomie, ondernemerschap, innovatie (prioriteit 1), attractieve regio's (prioriteit 2) en stedelijke dimensie (prioriteit 3). Aanvragen voor onderdelen waarvoor geen budget meer beschikbaar is, kunnen niet worden gehonoreerd. Een overzicht van de beschikbare budgetten per regio: - Zeeland: budget beschikbaar in prioriteit 1 en 2. - Limburg: budget beschikbaar in prioriteit 1 (met uitzondering van de Innovatieregeling) en in prioriteit 2. - West-Brabant: budget beschikbaar in prioriteit 1 (met uitzondering van de Innovatieregeling) en in prioriteit 2. - Oost-Brabant: geen budget meer beschikbaar in prioriteit 1 en 2. - In prioriteit 3 is ook budget beschikbaar.

OP-Zuid

GS bekrachtigen met het besluit tot heropening op 17 mei 2010 het advies van het Comité van Toezicht van OP-Zuid, bestaande uit onder meer vertegenwoordigers van bedrijfsleven, onderwijs en overheden. OP-Zuid is een gezamenlijk subsidieprogramma van de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland, samen met de steden Breda, Tilburg, 's-Hertogenbosch, Eindhoven, Helmond, Venlo, Sittard-Geleen, Heerlen en Maastricht. Het is een economisch stimuleringsprogramma dat met bijna E 186 miljoen mede wordt gefinancierd uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en met E 67 miljoen door het Rijk. In het verlengde van de Europese Lissabonstrategie heeft OP-Zuid als voornaamste doelstellingen de bevordering van het concurrerend vermogen, een duurzame economische groei en een versterking van de werkgelegenheid in Zuid-Nederland.

Meer informatie over de hoogte van de budgetten en voorwaarden is te vinden op www.op-zuid.nl of bij de uitvoeringsorganisatie Stimulus Programmamanagement.