Evangelische Omroep

Nr.104
Hilversum, vrijdag 14 mei 2010

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 20

Ingang Oost, maandag 17 mei, 19.25 uur, Nederland 1 De 87-jarige mevrouw Te Velde is op de stenen vloer in haar badkamer gevallen en op haar bovenarm terechtgekomen. Tijdens motorraces op het circuit van Assen is Willy Menting met een gangetje van boven de 80 onderuit gegleden. De 9-jarige Oscar Zomer is naar de Spoedeisende Hulp van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen gekomen, omdat hij erg veel pijn in zijn buik heeft. De Ambulancedienst brengt de heer Buring. Hij heeft klachten die mogelijk met het hart te maken hebben.

Knevel & Van den Brink, maandag 17 mei, 23.00 uur, Nederland 1 In de talkshow Knevel & Van den Brink ontvangen Andries en Tijs gasten uit de actualiteit, politiek, cultuur en sport. Het gesprek van de dag, de laatste ontwikkelingen in de politiek, verdiepende gesprekken met gasten uit de wereld van showbizz en sport en persoonlijke gesprekken over ingrijpende gebeurtenissen in het leven van gewone mensen zijn de ingrediënten van Knevel & Van den Brink.

Rail Away, dinsdag 18 mei, 19.55 uur, Nederland 2
Zwitserland: Rigi Bahnen
Documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een reis gemaakt, waarbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties. De top van de Rigi bij Luzern was al lang een geliefd doel voor een dagje uit, voor een tandrad-spoorlijn naar de top werd aangelegd. De uitvinding van Ir. Riggenbach maakte dat mogelijk, zodat nu van twee kanten een prachtige tocht gemaakt kan worden, die eindigt met schitterende vergezichten over Zwitserland.

40 Dagen Zonder Jou, dinsdag 18 mei, 21.10 uur, Nederland 3

Jan (47) en Jennie (44) zijn 24 jaar bij elkaar, maar hun huwelijk staat op springen. Omdat zoon Erwin van 16 behoorlijk lijdt onder de spanningen tussen zijn ouders, heeft hij hen voor '40 Dagen Zonder Jou' opgegeven. Hoewel Jan keer op keer aangeeft dat hij wel klaar is met zijn vrouw die hem geen warmte - in Jennies ogen 'nepliefde' - meer geeft, kan zij niet wachten tot Jan z'n koffers pakt en ze eindelijk het rijk alleen heeft. Jennie bloeit gaandeweg de 40 dagen op door haar herwonnen vrijheid. En Jan? Die gaat zijn controledrang te lijf die maakt dat Jennie al jaren in een te strak keurslijf leeft. Onder leiding van therapeut Hans Groeneboer komen de eerste barsten in dit harnas. Jennie leert op haar beurt weer open te staan voor de liefde door haar traumatische jeugd op Terschelling een plekje te geven.

Catherine voor de Verandering, dinsdag 18 mei, 22.50 uur, Nederland 2 Catherine gaat op pad met mensen die beweren totaal veranderd te zijn door hun bekering tot God. Zij onderzoekt hoe echt die verandering is en zijn deze gelovigen nu beter af? Suzanne van der Schot komt als student voor het eerst in de Amsterdamse Nicolaaskerk. Ze wordt gegrepen door de sfeer van kaarsen en muziek. Het geloof heeft zo'n impact op haar dat ze besluit in te treden in een klooster in Parijs. Een geweldige tijd, maar toch blijft ze niet. Hoe ziet haar leven er nu uit en welke rol speelt het geloof in haar dagelijkse leven in Amsterdam?

XMIX, woensdag 19 mei, 13.53 uur, Nederland 3
Papegaai
Een bijzondere papegaai is gestolen. De papegaai is beroemd om zijn prachtige zangstem en hij moet zo snel mogelijk terug naar de dierentuin. De helden van XMIX komen in actie. Op hun zoektocht ontdekken ze veel vreemde dieren.

XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

Vreemde Tralies, woensdag 19 mei, 19.00 uur, Nederland 2 Twee jaar geleden bezocht Herman Wegter de Nederlander Hans van Buel die sinds 2005 vastzit in Italië wegens drugssmokkel. Omdat hij zich de afgelopen jaren uitstekend gedragen heeft, heeft hij veel privileges. Maar Hans heeft grote plannen. Hij wil zich permanent in Italië vestigen en daar een bedrijf beginnen. In deze aflevering hoort hij of de rechter zijn privileges wil uitbreiden. Als dat lukt, wordt hij voorwaardelijk vrijgelaten en hoeft hij zich alleen nog maar op vaste tijden te melden bij de Italiaanse justitie.

Mijn Loverboy, woensdag 19 mei, 20.30 uur, Nederland 3 Mijn Loverboy toont 5 waar gebeurde verhalen van slachtoffers van een loverboy. Hoe kwamen zij in de greep van een loverboy? Hoe is het nu met hen? De documentaire volgt ook de rechtzaak tegen een van de loverboys en laat zien hoe de politie en hulpverlening omgaan met deze vorm van mensenhandel. Aangrijpende verhalen van een harde werkelijkheid.

Nederland Helpt, donderdag 20 mei, 17.05 uur, Nederland 2 In Santa Cruz, een miljoenenstad in Bolivia zwerven 10.000 kinderen op straat. Gevlucht voor geweld en misbruik thuis denken ze op straat een beter leven te kunnen vinden. De ellende zet zich voort en ze belanden in een keiharde wereld van verslaving en prostitutie. Zwerven en verslaving is niet een kwestie van er gewoon mee ophouden en een normaal leven gaan leiden. Iris en Suzette van Jeugd met een Opdracht gaan de straat op om contact te leggen, de jongeren te leren kennen, van ze te houden om wie ze zijn, ongeacht hun omstandigheden, dat maakt dat soms een kind besluit om van de straat te gaan.

In het meisjeshuis van YWM spreek ik Lupe, ze is nu 14. Haar moeder nam elke nacht mannen mee naar huis, ze sliepen in één bed en vanaf 8 jaar lag niet haar moeder, maar die man naast haar en werd ze wakker, omdat hij aan haar zat. Huilend vertelt ze: 'Het was zo vreselijk, ik was zo bang. Ik vluchtte weg van huis en ging op de straat leven. Vanaf die tijd had ik regelmatig seks met jongens en mannen, en ik moest wel lijm snuiven om dat vol te houden. Op een gegeven moment kon ik niet meer. Ik wil gewoon leven en advocaat worden en een man en kinderen hebben en dan naar een ander land verhuizen, weg van Brazilië, weg van de herinneringen.' Lupe gaat naar school en in de veilige omgeving van het opvanghuis, ver buiten de stad voelt ze zich veilig.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 21 mei, 15.00 uur, Z@pp Leuk zijn
Dat Kurk grappig is, dat wist je al. Maar vandaag is Kurk zo grappig dat er twee meisjes zijn die hem allebei mee naar huis willen nemen. Dat kan niet, er is maar één Kurk. Als de meisjes allebei aan een arm van Kurk beginnen te trekken, weet Dop ineens een slimme oplossing.... Kurk moet doormidden worden gezaagd. Dan zijn er twee Kurken! Oeps, zal Dop echt gaan zagen? Niet scrhikken hoor, het komt allemaal goed.

De Dokters van het VUMC, vrijdag 21 mei, 19.25 uur, Nederland 1 Een vierluik over leven en dood
Het VU Medisch Centrum is een groot, academisch ziekenhuis. Hier komen veel patiënten voor een laatste behandelmogelijkheid als het gaat om kanker of een andere levensbedreigende aandoening. Artsen en patiënten komen dan vaak voor moeilijke dilemma's te staan. Welke behandeling is de beste? Hoe lang kun je doorgaan met een behandeling? Wie beslist er eigenlijk? En wat als je zelf niet meer kunt beslissen, omdat je te jong bent, of niet meer bij bewustzijn bent?

Wat doe je als je te horen krijgt dat je nog maar een beperkte tijd te leven hebt? Sannie is een jonge moeder van een tweeling. Tijdens een spoedoperatie blijkt dat Sannie darmkanker heeft. Samen met VUmc-kankerspecialist prof. Henk Verheul gaat Sannie de strijd tegen kanker aan. Ook Larissa, 15 jaar, vecht voor haar leven als blijkt dat de leukemie, waarvoor ze op 9-jarige leeftijd werd behandeld, weer is teruggekomen. Prof. Gert-Jan Kaspers is opnieuw haar steun en toeverlaat en Larissa ondergaat blijmoedig een nieuwe serie chemokuren.

Nederland Zingt, zaterdag 22 mei, 18.30 uur, Nederland 2 Nederland Zingt met Pinksteren. Het feest van de uitstorting van de Heilige Geest en het begin van de christelijke kerk. Alle liederen staan in het teken van Pinksteren zoals het bekende lied uit Johannes de Heer 'Er komen stromen van zegen' en van Marcel en Lydia Zimmer 'Herstel mijn eerste liefde'. Mirjam bouwman zal u meer vertellen over Pinksteren en de mooie liederen in dit programma van Nederland Zingt.

Blauw Bloed Extra, zaterdag 22 mei, 19.35 uur, Nederland 2 De Bernadottes, een serie over het Zweedse koningshuis. In deel 2 van deze serie geven koning Carl Gustav, koningin Silvia en hun kinderen Victoria, Madeleine en Carl-Philip ons een kijkje in hun werk en hun privéleven. Een filmploeg volgde de royals gedurende meer dan een jaar op de voet. De ploeg mocht zelfs filmen op lokaties waar niet eerder media werden toegelaten.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 23 mei, 9.00 uur, Nederland 1 De Jeruzalemkerk in Amsterdam staat in de multiculturele wijk De Baarsjes. Hier ontmoet ds. Arie van der Veer op deze eerste Pinksterdag Nico van Splunter. Nico is jongerenwerker in het wijkcentrum dat bij de kerk hoort. Hij neemt ds. van der Veer mee de wijk in om op bezoek te gaan bij een Zaïrese vrouw. Ook gaan ze samen naar het wijkcentrum, waar diverse activiteiten worden georganiseerd. Van kinder- en jeugdclubs tot gezamenlijke maaltijden waarbij soms wel 50 personen aanwezig zijn. Deze aflevering is het eerste deel van een tweeluik. Morgen heeft ds. van der Veer opnieuw een ontmoeting met iemand die betrokken is bij de Jeruzalemkerk. Ds. Arie van der Veer houdt verder de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang.

Verborgen Verhalen, zondag 23 mei, 14.35 uur, Nederland 3

Beat it
De Bijbel zegt: 'Wie zichzelf bedwingt is sterker dan de winnaar'. Spreuken 16:32 Bram heeft ADHD. Hij vindt het niet zo erg. Het geeft hem een sterk gevoel. En dat heeft hij nodig, hij wil als zanger in de schijnwerpers staan. Vandaag heeft hij een belangrijke auditie. Natuurlijk moet hij zijn pillen slikken, anders wordt hij zo hyper dat hij zichzelf niet meer in de hand heeft. Maar zonder pillen voelt Bram zich veel zekerder op het podium. Zal hij zijn pillen wel nemen? Verborgen Verhalen is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is. Jong, zondag 23 mei, 21.20 uur, Nederland 3
Ontspoord (2)
Presentator Manuel Venderbos zeilt de komende twee afleveringen mee naar Engeland op het schip 'De Tukker'. Op dit schip volgt hij vier probleemjongeren die discipline wordt bijgebracht. In Engeland moeten de jongeren met een tentje zien te overleven in de bergen.

Jordy (16) is geen lieverdje. Hij is vaak in aanraking geweest met de politie vanwege vecht- en steekpartijen. Louis (14) heeft last van excessieve driftbuien. Nebby (16) is uit huis geplaatst en al meerdere keren van school gestuurd. Cindy (16) is door verkeerde vrienden in een gevaarlijk milieu terechtgekomen en moet mee met 'De Tukker' uit zelfbescherming. Manuel probeert erachter te komen hoe het komt dat deze jongeren zijn ontspoord en onderzoekt of zo'n reis hen verder helpt.


---
Noot voor redactie,