Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T
17 mei 2010

Maag Lever Darm Stichting introduceert oranje toiletpapier.

LEVENSREDDENDE TOILETROL

In voorbereiding op het WK voetbal kleurt heel Nederland langzamerhand oranje. De Maag Lever Darm Stichting sluit hierbij aan door de introductie van oranje toiletpapier. Hiermee vraagt de stichting aandacht voor een belangrijke boodschap. Want de kleur van het toiletpapier - na gebruik - vertelt veel over iemands gezondheid. En deze informatie kan van levensbelang zijn. Maar de oranje rollen verrichten nog meer goed werk, want met de opbrengst van het toiletpapier financiert de MLDS wetenschappelijk onderzoek. Het toiletpapier is verkrijgbaar via http://www.mlds.nl.

ORANJE, GEEL, ROOD
Onderzoek heeft aangetoond dat de kleur van de ontlasting kan wijzen op een spijsverteringsziekte. Zo kan een ontkleurde, witgele, ontlasting wijzen op een verstopping van de galwegen, bijvoorbeeld als gevolg van galstenen. Als er bloed bij de ontlasting zit, is het belangrijk direct naar de huisarts te gaan. Bloed bij de ontlasting kan verschillende oorzaken hebben; van onschuldig tot ernstig, van aambeien tot darmkanker. Door zelf alert te zijn op de kleur van de ontlasting kan veel ellende worden voorkomen. Want veel ziekten zijn goed behandelbaar, mits zij in een vroeg stadium worden ontdekt. Oranje toiletpapier maakt mensen alert om op het toilet even extra achterom te kijken.

TOPSCORER
Met deze landelijk campagne wil de Maag Lever Darm Stichting voorlichting geven én wetenschappelijk onderzoek financieren. Via www.mlds.nl kunnen mensen een gift doen. Bij een gift van meer dan 15 euro ontvangt de gever drie oranje rollen in een oranje cadeauverpakking. Eindelijk toiletpapier dat echt geschikt is om cadeau te geven. Ook kan iedereen via een persoonlijke internetpagina de rollen zelf verkopen. De Nederlanders die de meeste rollen verkopen, verdienen de eretitel topscorer en maken kans op prijzen. De opbrengst van de verkoop van de toiletrollen is bestemd voor onderzoek van dr. E. Dekker van het AMC in Amsterdam. Doel van haar onderzoek is om vroege opsporing van darmkanker bij patiënten met de ziekte colitis ulcerosa te verbeteren.

DOEL
Met verschillende activiteiten, waaronder het Hyvesspel Rol je rot en een TV commercial vraagt de Maag Lever Darm Stichting aandacht voor de oranje toiletrol en voor haar werk. De Maag Lever Darm Stichting helpt twee miljoen mensen met een spijsverteringsziekte door wetenschappelijk onderzoek te financieren en voorlichting te geven. Ook zet dit goede doel zich in om spijsverteringsziekten te voorkomen. Daarom is het belangrijk dat de oranjegekte dit jaar doordringt tot de Nederlandse toiletten.

Noot aan de redactie/

Ingezonden persbericht