GroenLinks Utrecht

GroenLinks stelt schriftelijke vragen
Anne Frankplein gevaarlijkste kruispunt van Nederland

Maandag 17 mei 2010

UTRECHT - Uit onderzoek van RTL nieuws blijkt dat het Utrechtse Anne Frankplein het meest gevaarlijke kruispunt van Nederland is. GroenLinks maakt zich zorgen over het feit dat op deze kruising, die in het vorige overzicht nog plaats twaalf bezette, vooral slachtoffers vallen onder een kwetsbare groep verkeersdeelnemers: de fietsers.

Waarom is de situatie op het kruispunt zo gevaarlijk geworden? Heeft het te maken met het ontbreken van verkeerslichten of ligt er een andere oorzaak aan ten grondslag. Zo heeft de Fietsersbond voorgesteld om snelheidsbeperkende maatregelen op te leggen.

Met betrekking tot bovenstaande heeft de fractie van GroenLinks de volgende vragen:


1. Hoe lang is het College al op de hoogte van het feit dat het Anne Frankplein de meest gevaarlijke kruising van Nederland is?


2. Klopt het bericht dat vooral fietsers het slachtoffer zijn van aanrijdingen op dit kruispunt?


3. Deelt u de suggestie van sommige media, dat het kruispunt gevaarlijker is geworden na het verwijderen van de verkeerslichten ter plaatse? Zo neen, wat is dan wel de oorzaak?


4. Wordt de fietser voldoende voorrang verleend op het kruispunt door het verkeer op de hoofdbaan?


5. Deelt het College de mening van de Fietsersbond dat het kruispunt met name gevaarlijk is door de hoge snelheid waarmee het autoverkeer over de kruising rijdt?


6. Deelt het College de mening van de Fietsersbond dat het kruispunt veiliger te maken is wanneer er snelheidsbeperkende maatregelen genomen worden?


7. Is het College bereid naar aanleiding van de berichtgeving de situatie te inventariseren en maatregelen te nemen, door bijvoorbeeld snelheidsbeperkende maatregelen te nemen? Zo neen, waarom niet?


8. Is het College bereid de Raad voor het zomerreces te informeren over de te nemen maatregelen? Zo neen, op welke termijn dan wel?