Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 17 mei 2010

Word vriend van de A8 - A9!
Bedrijfsleven start campagne voor 4 kilometer snelweg

Nederlandse burgers kunnen op de website www.a8-a9.nl vriend worden van de wegverbinding tussen de rijkswegen A8 en A9 in Noord-Holland. Het regionale bedrijfsleven heeft deze website vandaag gelanceerd en start daarmee een publiekscampagne voor de aanleg van het ontbrekende stukje in de Rondweg Noordzeekanaal. "De A8 - A9 is bikkelhard nodig voor een betere bereikbaarheid van metropool Amsterdam", zegt Vincent Wanders, voorzitter VNO-NCW Noord-Holland en woordvoerder van de campagne. "Het gaat om slechts 4 kilometer weg, welke kan zorgen voor de broodnodige verbinding tussen Noord-Holland Noord en Noord-Holland Zuid."

De campagne wordt breed gedragen door acht organisaties van het regionale bedrijfsleven: VNO-NCW Noord-Holland, MKB Noord-Holland, Zaans Ondernemers Netwerk, FED IJmond, ORAM, Transport en Logistiek Nederland Noordwest, EVO en de Kamers van Koophandel Amsterdam en Noordwest-Holland. Zij vinden het niet meer dan vanzelfsprekend dat de weg wordt aangelegd. Ook gemeenten en provincie vinden dat de weg er moet komen. Wanders licht het brede draagvlak toe: "In 1961 besloot het rijk rijksweg A8 aan te leggen; die moest aansluiten op de A9. Door de oliecrisis in 1973 werden de werkzaamheden echter gestaakt bij Westzaan. Sommigen denken dat het om een lokaal weggetje gaat. Niets is minder waar. De A8 - A9 kan een substantiële bijdrage leveren aan de ontlasting van de A9, waarvan IJmond, Haarlem, Zaandam en Alkmaar veel plezier zullen hebben."

Onveilig
De A8 - A9 is niet alleen cruciaal voor het verminderen van de dagelijkse, ellenlange files in de regio, ze voorkomt ook onveilige situaties op de Communicatieweg (Heemskerk en Assendelft) en de Provinciale weg door Krommenie. "Het is gevaarlijk om met je kinderen te fietsen over de Dorpsstraat. En die vele stationair draaiende motoren brengen stank- en geluidsoverlast met zich mee", meent Wanders.

De bouw van Tweede Coentunnel luidt de start van de campagne in. Doel is zoveel mogelijk voorstanders van de A8 - A9 te mobiliseren. "Vaak krijgen tegenstanders veel aandacht in de publiciteit, de stilzwijgende meerderheid hoor je niet", aldus Wanders. "We willen de provincie Noord-Holland en de betrokken gemeenten ondersteunen in hun lobby richting het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Die moet besluiten tot aanleg van de weg en daarvoor geld uittrekken."


---