Ingezonden persbericht


Monsanto vestiging door activisten gesloten

Rotterdam/Bergschenhoek 17 mei 2010

Actiegroep Roundup Monsanto is er vandaag in geslaagd de grootste vestiging van Monsanto in Nederland, voorheen De Ruiter Seeds, een dag lang te sluiten. Veertig activisten ketenden zich vanochtend vroeg vast aan het toegangshek zodat het personeel niet naar de kantoren en kassen kon. Na overleg met met de leiding van het multinationale bedrijf besloot Thierry Boyer, hoofd van de Europese groentedivisie van Monsanto, om geen aanklacht in te dienen tegen de actiegroep. De politie greep daarom niet in. "Het bedrijf zal vandaag gesloten zijn" bevestigde de verantwoordelijke politiechef.

Het lijkt er op dat Monsanto de negatieve publiciteit rond een ingrijpen door de politie liever voorkomt en er de voorkeur aan geeft om de 350 personeelsleden een dag naar huis te sturen. Meerdere personeelsleden spraken hun sympathie voor de actie uit en lieten weten de overname van De Ruiter door Monsanto in 2008 te betreuren.

De actie is onderdeel van het groeiende internationale verzet tegen de praktijken van Monsanto en andere agri-multinationals. Spandoeken op het hek en het Monsanto reclamebord luidden:
"Monopolie op voedsel en giflandbouw - de wereld volgens Monsanto" en " Imagine - een wereld zonder gif en zonder gentech - een wereld zonder Monsanto".

De Ruiter Seeds is het derde grote Nederlandse zaadbedrijf dat in de afgelopen jaren is ingelijfd bij Monsanto. Met het agressieve overnamebeleid mikt het bedrijf nu op een monopoliepositie in de markt voor groentezaden.

Monsanto neemt deel aan de 'Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja'(RTRS), een initiatief om genetisch gemanipuleerde RoundupReady gifsoja van een groen en verantwoord imago te voorzien. Het bijbehorende keurmerk wordt in Juni dit jaar gelanceerd.