Ingezonden persbericht


PERSBERICHT RO THEATER: BRANDEN UNANIEM GESELECTEERD VOOR THEATER FESTIVAL 2010

PERSBERICHT

BRANDEN UNANIEM GESELECTEERD VOOR THEATER FESTIVAL 2010

OOK WIJKJURY KIEST BRANDEN ALS FAVORIET

Branden van het Ro Theater is door de vakjury van het Nederlands Theater Festival 2010 als enige voorstelling unaniem geselecteerd voor het festival TF in Amsterdam (2-12 september 2010). Ook de speciale wijkjury van het festival wees Branden aan als "de voorstelling die hen het meest raakte." Branden, onder regie van Alize Zandwijk, werd begin 2010 voor het eerst opgevoerd door het Ro Theater.

SELECTIE THEATER FESTIVAL 2010
Met de selectie voor het festival behoort Branden officieel tot één van de tien meest belangwekkende producties van het afgelopen theaterseizoen. Naast de officiële juryselectie is het stuk bovendien als beste voorstelling aangewezen door de wijkjury van het festival. Deze wijkjury is een eenmalig initiatief van juryvoorzitter Adelheid Roosen en Female Economy en bestaat uit twaalf Amsterdamse vrouwen met diverse culturele achtergronden. Zij bezochten het afgelopen seizoen tweeëntwintig voorstellingen, van groot repertoiretoneel tot mime en jeugdtheater. Uit het juryrapport: "Behalve dat Branden aanspraak maakte op het inlevingsvermogen van de wijkjury, raakte het ook de emotie. Niemand van de juryleden ging weg zonder een traan te laten."

MENSELIJKE VERHALEN EN ENGAGEMENT
Branden, onder regie van Alize Zandwijk, werd bij de Nederlandse première in februari 2010 lovend ontvangen. In de pers werd Zandwijks regie onder andere "legendarisch toptheater" (Cultureel Persbureau) en "gloedvol en gewaagd" (de Volkskrant) genoemd. Na de stukken van Dea Loher introduceerde het Ro Theater met Branden weer een nieuwe schrijver in Nederland. In het stuk van de Libanese toneelschrijver Wajdi Mouawad worden geschiedenis en persoonlijke biografie op ingenieuze en ontroerende wijze met elkaar verbonden. Branden laat oorlog zien als een zinloze keten van wraak en vergelding en stelt de vraag van alle oorlogen: is het in een onmenselijke situatie mogelijk je menselijk te blijven gedragen? De combinatie van menselijke, persoonlijke verhalen tegen de achtergrond van grote wereldproblemen bleek ook een rode draad in de selectie van de vakjury van het Nederlands Theater Festival.

SPEELDATA EN KAARTVERKOOP
De speeldata van Branden tijdens het festival worden binnenkort bekend gemaakt op onder andere www.rotheater.nl. De online kaartverkoop start 14 juni via www.tf.nl. Op de laatste dag van het festival worden tijdens het Gala van het Nederlands Theater de grote toneelprijzen uitgereikt. De vakjury van het Nederlands Theater Festival bestaat dit jaar uit Adelheid Roosen, (juryvoorzitter en theatermaker), Steven Peters (dramaturg), Jan van der Putten (directeur Verkadefabriek), Oscar Wibaut (directeur Koninklijke Schouwburg Den Haag), Clara van den Broek (actrice) en Els Steegmans (directeur Schrijverspodium). De wijkjury bestaat onder andere uit Nooriah Amiry, Meryem Gunes, Doretta Barina, Ferdousi Akhter, Blanca Davidovova, Nina Alexandrou, Suna Sahin, Hafida Azzouz, Irena Kristofiakova en Josta Tuinfort. CREDITS BRANDEN tekst Wajdi Mouawad regie Alize Zandwijk vertaling Tom Kleijn dramaturgie Liet Lenshoek muziek Oleg Fateev decor Thomas Rupert kostuums Sabine Snijders licht Marc Heinz met Goele Derick, Nasrdin Dchar, Yahya Gaier, Nastaran Razawi Khorasani, Mahnaz Morrowatian, Bright Omansa Richards, Esther Scheldwacht, Oleg Fateev en Fania Sorel

Noot voor de redactie (