Dienstenbond CNV

Nieuws

17 mei 2010

`Gezonde roosters' mogelijk breekpunt in cao-onderhandelingen beveiliging

Werkgevers in de Particuliere Beveiliging hebben al de start van de 2e overlegronde voor een nieuwe cao in de beveiliging aangegrepen om het mes op de keel van de vakbonden te zetten. Vakbonden moeten van de werkgevers praten en ook nog instemmen met iets wat werkgevers `gezonde roosters' noemen. Doen vakbonden dit niet, dan zien zij geen enkele reden om verder te onderhandelen.

Als tegenprestatie voor het instemmen op het punt van `gezonde roosters' willen de werkgevers de vakbonden tegemoet komen met opname in de cao van artikel BW 7:662, het artikel in het Burgerlijk Wetboek waarin `Overname van (een deel van) onderneming' is geregeld. Hierdoor gaat een beveiliger `één op één over' als de werkgever het object kwijt raakt aan een ander beveiligingsbedrijf. Maar dan alleen als vakbonden akkoord gaan met een aantal voorwaarden, zoals uitsluiting van bepaalde groepen werknemers en boven cao geregelde arbeidsvoorwaardelijke afspraken! Ook is aangegeven dat dan de vakbondsvoorstellen op het gebied van onder andere Payrolling, Mobiliteitscentrum en Fiscale benutting van arbeidsvoorwaarden ten gunste van de werknemer bespreekbaar zijn.
Het bespreken van de werkgeversvoorstellen over arbeidsongeschiktheid (werkgevers willen de huidige afspraken versoberen), het in de cao opnemen van een beoordelingsinstrument en andere werkgeversvoorstellen stelt men dan uit naar de toekomst.
Voor werkgevers blijft overigens kostenneutraliteit voor 2011 het uitgangspunt en dat is vrij vertaald: In 2011 hanteren de werkgevers de 0-lijn. Dus geen verhoging van het loon en ook geen verhoging van de reiskosten met 1 cent naar 19 cent per kilometer. Kortom, werkgevers willen uitsluitend het onderwerp `gezonde roosters' regelen en geen loonsverhoging of andere kostenverhogingen in 2011. De door de vakbonden voorgestelde agenda is voor werkgevers niet aan de orde. Eerst een akkoord over het `gezonde rooster' en pas daarna gaan we verder!

De bestuurders en de bij dit overleg aanwezige kaderleden van CNV Dienstenbond, FNV Bondgenoten en de Unie voelen zich flink onder druk gezet, of zoals de woordvoerder van de vakbonden het verwoorde; "dit is chantabel gedrag"!. Werkgevers willen uitsluitend de door hen zo sterk verlangde uiterste flexibiliteit van de beveiliger afdwingen met deze aanpak.

Onderdeel van het `gezonde rooster' zoals werkgevers dat zien is een inhaaluren systematiek (leegloopuren later inhalen), arbeidstijdverkorting in uren (is nu in dagen en kan straks per uur worden ingeroosterd) en 12-uurs diensten op vrijwillige basis. Werkgevers zijn op zoek naar mogelijkheden om de roosters zo te plannen dat ze het personeel tot het uiterste flexibel kunnen inzetten. Dit met het gevolg dat de beveiligers nog minder over eigen (aaneengesloten) vrije tijd kunnen beschikken.
Natuurlijk snappen de vakbonden ook wel dat hier voor de werkgevers veel van afhangt. Verlaging van de personeelskosten is zo als eerste verdiend en met een sterke economische tegenwind kan men dat goed gebruiken. Maar dat werkgevers de voorwaarde stellen alleen over behoud van werkgelegenheid (BW 7:662) te willen praten als `gezonde roosters' volgens hun uitgangspunten geregeld wordt, is werkelijk onbegrijpelijk. Het is vakbonden bekend dat ook (grote) werkgevers in de branche behoud van werkgelegenheid nastreven en de gevolgen van de opdrachtverwerving tegen een steeds lagere prijs, verafschuwen.

Door werkgeversvoorstellen zo te presenteren worden de naar hun baan fluitende beveiligers van het bedrijf wat de opdracht misloopt ook nog speelbal van werkgevers die in VPB verband hun gezamenlijke verantwoordelijk niet wensen te nemen. En dat vinden de vakbonden nu zeer schandelijk gedrag!

Het lijkt erop dat de werkgevers op deze wijze de vakbonden willen dwingen om actie te gaan voeren!
Zoals dit bijvoorbeeld in de schoonmaak is gebeurd en waarbij opdrachtgevers onder druk werden gezet. Dat kwam de schoonmaakbranche goed uit (grote opdrachtgevers gingen immers al snel overstag) en dat kan natuurlijk de beveiligingsbranche ook goed gebruiken. Het gebruik op deze wijze van vakbondsleden (laat we het zo nog maar even noemen) zou een werkgever niet mogen passen! Maar goed het is ook maar een vermoeden....

Hoe dan ook, werkgevers gaan binnenkort hun voorstellen echt onderbouwen. Met voorbeeldroosters en berekeningen. Werkgevers hebben dit tot op de dag van vandaag niet gedaan, terwijl notabene hiervoor op hun verzoek de eerste onderhandelingsdag uitgesteld is. Werkgevers hebben dus voorstellen gedaan voor `gezonde roosters', zonder dat ze daar zelf een onderbouwing voor hebben!

Op donderdag 10 juni a.s. onderhandelen vakbonden en werkgevers verder. Afhankelijk van wat werkgevers aan berekeningen presenteren, wordt dat misschien wel een héél kort overleg!

Reageren op deze info? Bel dan uw bestuurder Arie Kasper, telefoon: 023-5651052 of maak contact per email (bij voorkeur) via a.kasper@remove-this.cnvdibo.nl.