Ingezonden persbericht


Persbericht NVEH

17 mei 2010

Investeren in eHealth houdt zorg betaalbaar

De Nederlandse Vereniging voor eHealth (NVEH) stelt dat eHealth sneller verankerd moet worden in de reguliere zorg. eHealth, de innovatieve toepassing van ICT en met name internet in de zorg, heeft een enorm potentieel om de zorg beter, toegankelijker en goedkoper te maken. Patiënten, zorgprofessionals en zorgverzekeraars profiteren ervan. Zo zorgt teledermatologie voor 67% minder fysieke doorverwijzingen naar het ziekenhuis en bespaart de zorgverzekeraar 53% van de kosten. Toch is eHealth nog lang geen alomtegenwoordig, integraal en vanzelfsprekend onderdeel van reguliere Nederlandse gezondheidszorg. De NVEH pleit voor een versnelde, duurzame en verantwoorde verankering van eHealth in de zorg. Het is juist nu, met het oog op de noodzakelijke hervormingen in de zorg, tijd voor actie.

Maatregelen
De volgende maatregelen zijn daarom dringend nodig: gerichter investeren in eHealth onderzoek en ontwikkeling, meer transparante regels, meer draagvlak onder zorgprofessionals en meer structurele, financiële prikkels voor innovaties. Vooral het ontbreken van structurele tarieven belemmert de grootschalige implementatie van veel eHealth toepassingen. eHealth dient voor langere tijd en eenduidig vergoed te worden. Substitutie van dure conventionele zorg door bewezen eHealth toepassingen moet krachtig worden bevorderd en mogelijk worden afgedwongen.

Nederland eHealth land
Nederland heeft de kennis, de kunde én de infrastructuur om voorop te lopen op het gebied van eHealth. 2010 is een cruciaal jaar om deze kans te verzilveren. De Nederlandse Vereniging voor eHealth roept alle betrokken partijen op, met het oog op de komende verkiezingen en een nieuw te vormen regering om structureel te investeren in een eHealth agenda voor het komende decennium. Voor betaalbare kwaliteitszorg nu en in de toekomst.

Over de Nederlandse Vereniging voor eHealth
De Nederlandse Vereniging voor e-Health (NVEH) is dé vereniging voor e-Health en telemedicine in Nederland, waarbij de kwaliteit van de zorgverlening voorop staat. De NVEH werd in 2005 opgericht. De vereniging vertegenwoordigt Nederland op Europees niveau binnen de "International Society for Telemedicine & eHealth (ISfTeH)", onder de naam "Dutch Association of eHealth". De NVEH zet zich in voor structurele en verantwoorde verankering van eHealth in de Nederlandse zorg. Brede toepassing van eHealth leidt bewezen tot betere, meer toegankelijke en goedkopere zorg en meer regie voor patiënt én zorgprofessional. De NVEH werkt samen met partners zoals de KNMG, NPCF, eHealthNu, Syntens, overheden en onderzoeksinstellingen. Zie verder: www.nveh.nl