Gemeente Grootegast


Uit de gemeenteraad

In de raadsvergadering van 11 mei jl. zijn drie nieuwe raadsleden toegelaten. Door de benoeming van de raadsleden S. Smedes (CDA) en M. de Haan (Christen Unie) tot wethouder en het terugtreden van R. de Boer (Christen Unie) als raadslid ontstonden er drie vacatures. Deze zijn nu opgevuld door de benoeming en toelating van de heren H.W. Westerhof (CDA), B. Boonstra en K. Apoll (beiden Christen Unie).

Eerstgenoemde was al meerdere periodes lid van de raad, beide anderen treden voor het eerst aan als raadslid.

In het Vragenkwartier is door de leden Y. van der Velde (VZ 2000) en J. Wessels (Groen Links) aan het college gevraagd naar de overwegingen om gebruik te maken van de wijzigingsbevoegdheid in het bestemmingsplan Kroonsfeld voor de realisatie van het plan âDe Kroontjesâ. Het college heeft de procedure en de afwegingen toegelicht. De procedure voor het toepassen van de wijzigingsbevoegdheid moet nog worden opgestart. Voor omwonenden is er gelegenheid zienswijzen in te dienen en desgewenst gebruik te maken van de mogelijkheid voor bezwaar en beroep.

Bij het vaststellen van het nieuwe Reglement van Orde voor de vergaderingen van de gemeenteraad is het spreekrecht voor burgers over niet-geagendeerde onderwerpen definitief vastgesteld. Wel is afgesproken dat wanneer hier gebruik van gemaakt wordt men zich een week voor de raadsvergadering dient te melden met vermelding van het onderwerp en/of te stellen vragen aan de raad. In bijzondere gevallen kan ook op kortere termijn een inspraakverzoek worden gehonoreerd.

De Nota Ouderenbeleid is voorbereidend besproken, in de raadsvergadering van 1 juni a.s. zal deze nota worden vastgesteld.

De raad heeft besloten â via het nieuwe Reglement van Orde â de uitgebreide schriftelijke verslaglegging van de raadsvergaderingen te schrappen. In de plaats daarvan komt er een uitgebreid besluitenverslag en zal een digitale geluidsopname van de raadsvergaderingen op de gemeentelijke website worden geplaatst.