FNV KIEM

Principeakkoord Grafimedia cao

dinsdag 18 mei 2010

FNV KIEM, CNV Media, de Unie en de werkgeversdelegatie zijn op woensdag
12 mei een principeakkoord overeengekomen voor de nieuwe Grafimedia cao. De cao, die met terugwerkende kracht ingaat vanaf 1 februari 2010, heeft een looptijd van twee jaar en zet vol in op scholing. De werknemers krijgen, ondanks de crisis in de sector, per 1 juli 2011 en per 1 januari 2012 een structurele loonsverhoging van 0,5 procent.

Dat de sector er financieel gezien niet rooskleurig voor staat is geen geheim. De werkgevers hielden in eerste instantie dan ook vast aan 0 procent loonsverhoging. "We hebben toch nog een kleine structurele loonsverhoging losgekregen," zegt Bernard van Iren, bestuurder FNV KIEM.

Daartegenover staat een fors scholingsprogramma. Alle werknemers krijgen een persoonlijk opleidingsbudget van 2 procent van de loonsom. De opleidingen hoeven niet gerelateerd te zijn aan het werk dat de werknemer nu doet. De werknemers die een opleiding volgen krijgen per jaar één verlofdag. Wie zijn diploma haalt krijg ook nog een vergoeding van 100,- euro.

De cao-partijen geven het GOC de opdracht om voor 31 december 2011 een vakopleiding voor drukkers en nabewerkers te ontwikkelen. "Op die manier garanderen we continuïteit in de sector waar vakmanschap zo belangrijk is," aldus Van Iren. Het mobiliteitscentrum C3 dat in 2009 in het leven werd geroepen door de cao-partijen, wordt verder geprofessionaliseerd en krijgt een actievere rol in werknemers begeleiden van werk naar werk.

In de Grafimedia cao was al een regeling opgenomen hoe om te gaan met meeruren (overuren). Daar komt nu een minderuren regeling bij. Als er tijdelijk minder opdrachten zijn dan kan de werkgever besluiten om personeel minder uur in te zetten in een bepaalde week. Per kwartaal moet er gemiddeld wel per week 36 uur gewerkt zijn.

Over twee jaar willen de cao-partijen dat de Grafimedia cao overgaat in de creatieve cao. Cao-partijen hebben afgesproken de looptijd van deze cao te gebruiken om de creatieve cao vorm te geven.