Inspectie Werk en Inkomen

Uitvoering sociale zekerheid: presteren onder druk

De Inspectie Werk en Inkomen wijst in haar jaarverslag op het dilemma waar de uitvoeringsorganisaties in de sociale zekerheid voor staan. Als gevolg van de crisis groeide in 2009 het aantal mensen in de WW en in de bijstand, het aantal vacatures nam sterk af. De organisaties moeten veel tijd en aandacht besteden aan de nieuwe instroom in de uitkeringen. Dit gaat - ondanks extra middelen - veelal ten koste van hulp aan mensen die al langer geen werk hebben. Daarbij gaat het vaak om kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt, zoals werklozen van 45 jaar en ouder.

In het jaarverslag schetst IWI op basis van haar onderzoeken uit 2009 een beeld van de uitvoeringspraktijk op het terrein van de sociale zekerheid. IWI erkent en waardeert de inspanningen die UWV en gemeenten onder druk leveren. De inspectie signaleert ook enige knelpunten, zoals de genoemde spanning tussen aandacht voor nieuwe werklozen en hulp aan moeilijk te bemiddelen mensen. Ook blijkt dat gemeenten in 2009 lang niet al het geld gebruikten dat ze voor re-integratie beschikbaar hebben.
Uit onderzoek van IWI komt naar voren dat mensen redelijk tevreden zijn over de dienstverlening van de individuele organisaties in de sociale zekerheid. Mensen zijn minder tevreden als ze te maken hebben met meerdere organisaties tegelijkertijd.

45-plussers
IWI schenkt in haar jaarverslag speciale aandacht aan 45-plussers. Deze werknemers worden vaak kortweg als 'ouderen' aangeduid, hoewel zij soms nog niet de helft van hun werkend bestaan achter de rug hebben. Voor een werkloze 45-plusser is het moeilijker weer aan het werk te komen dan voor een jongere. Zeker als sprake is van langdurige werkloosheid en als kennis en vaardigheden niet meer aansluiten op de arbeidsmarkt. Het is dan ook van groot belang dat UWV en gemeenten voor de 45-plussers die dat nodig hebben tijdig de juiste re-integratiemiddelen inzetten.

persbericht IWI, 18 mei 2010

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.