FNV


18-5-2010

FNV sluit zich aan bij beleggingsprincipes VN

De Stichting Gemeenschappelijk Beleggingsfonds FNV belegt de vermogens van de aangesloten vakbonden. Eind vorige maand heeft het beleggingsfonds zich aangesloten bij het initiatief van de Verenigde Naties, de Principles for Responsible Investment (UNPRI).

UNPRI omvat zes principes. Deze principes dienen als richtlijn voor vermogensbezitters en vermogensbeheerders die in hun beleggingsbeleid rekening willen houden met milieu, maatschappij en goed bestuur. Inmiddels hebben zich wereldwijd ruim 730 organisaties bij UNPRI aangesloten.

Duurzaamheidsbeleid Het FNV Beleggingsfonds belegt de vermogens van bij de vakcentrale FNV aangesloten vakbonden. De FNV is met bijna 1,4 miljoen leden van negentien aangesloten bonden de grootste vakcentrale van Nederland. Het vermogen van het fonds bedraagt ca. EUR 425 mln. Het fonds is ruim tien jaar geleden gestart met duurzaamheidsbeleid. Dit komt tot uitdrukking in een aantal strenge criteria waaraan bedrijven moeten voldoen voordat het fonds erin belegt. In sommige gevallen neemt het als aandeelhouder contact op met bedrijven waarin het belegt en waarover minder duurzame activiteiten bekend worden.

Bredere belangstelling De FNV vindt het belangrijk UNPRI te ondersteunen, omdat dit bijdraagt aan een bredere belangstelling voor ESG-factoren (Environment, Social en Governance) onder financiële instellingen, vermogensbeheerders en financiële markten. Bovendien vormt het een netwerk waarmee ervaringen en `best practices' over duurzaamheidsbeleid kunnen worden uitgewisseld.